Koersen chemiebedrijven te ver opgelopen

Recent hebben chemiebedrijven AkzoNobel als Wacker Chemie hun resultaten over het afgelopen kwartaal gepubliceerd. Waar het Nederlandse chemieconcern de vruchten begint te plukken van de doorgevoerde reorganisaties, zien de Duitsers de vraag naar zonne-energie oplossingen uit Azië flink toenemen. Analisten zien echter vooralsnog weinig opwaarts potentieel voor de koersen van deze chemiebedrijven.

AkzoNobel zet verlies om in winst

Ondanks dat AkzoNobel in het vierde kwartaal van 2013 de omzet zag dalen met 5% tot 3,48 miljard euro, draaide het verlies van 27 miljoen euro om in een winst van 51 miljoen euro. Dit was vooral te danken aan de kostenbesparingen die het chemieconcern het afgelopen jaar heeft doorgevoerd. Daarnaast moest AkzoNobel in het vierde kwartaal van 2012 nog hoge kosten maken voor reorganisaties, wat ook op de resultaten drukte.

Zodoende zag het chemieconcern over heel 2013 de omzet op jaarbasis eveneens dalen met 5% tot 14,6 miljard euro. En waar over 2012 nog een verlies werd geleden van 2,1 miljard euro, mede door een forse afschrijving, stond er voor 2013 onder aan de streep een winst van 724 miljoen euro.

Herstructureringsprogramma valt positief uit

Mede vanwege de positief uitgevallen resultaten hebben de analisten van Citigroup zowel het advies als koersdoel voor AkzoNobel verhoogd. Zij zijn content met het herstructureringsprogramma en stellen dat de focus van het bestuur is verschoven van kostenbesparingen naar het continu verbeteren van de prestaties.

Dit draagt volgens de analisten niet alleen bij aan het beheersen van de kosten en verbeteren van de marges, maar resulteert ook in een efficiëntieslag binnen de organisatie waarmee AkzoNobel het gat met sectorgenoten kan overbruggen. Citigroup heeft zodoende het advies voor het aandeel verhoogd van ‘neutral’ naar ‘buy’, terwijl het koersdoel is bijgesteld van 48 euro naar 56 euro.

Consensus AkzoNobel

Door de taxatieverhogingen staan er voor AkzoNobel nu 11 koop-, 8 houd- en 9 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Wel valt op dat analisten nog altijd zeer verdeeld zijn over het aandeel.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 54,02 euro, hetgeen een negatief verwacht rendement oplevert van 5,2%. Dit is vooral het gevolg van de fors opgelopen koers naar aanleiding van de kwartaalresultaten.

Wacker Chemie profiteert van zonne-energie

Het Duitse Wacker Chemie is wereldwijd de op een na grootste producent van polysilicon, een belangrijk component om zonnecellen te maken. Door de aantrekkende vraag naar zonne-energie uit met name China en Japan ziet deze sector na jaren eindelijk de vraag weer aantrekken, iets wat terug te zien was in de vierdekwartaalcijfers van Wacker Chemie . Het bedrijf genereert namelijk 40% van zijn omzet in Azië en de polysilicon-divisie is vgoed voor een derde van de ebitda.

Wacker Chemie zag in het vierde kwartaal de omzet op jaarbasis stijgen met 7% tot 1,09 miljard euro, terwijl de ebitda opliep met 18% tot 158 miljoen euro. Op jaarbasis daalde de omzet echter met 3% tot 4,48 miljard euro als gevolg van lagere prijzen, terwjil de ebitda bijna 15% lager is uitgekomen op 679 miljoen euro. De prijzen voor polysilicon daalden van een piek in 2008 van bijna 400 dollar per kilo naar het huidige niveau van 20 dollar per kilo. De afgelopen maanden liggen de prijzen echter op een stabiel niveau.

Consensus Wacker Chemie nog negatief

Voor het aandeel staan momenteel 7 koop-, 4 houd- en 9 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus nog licht negatief is. Ook hier valt op dat analisten redelijk verdeeld zijn in hun opinie over het aandeel.

Ook voor Wacker Chemie geldt dat door de beter dan verwachte resultaten de koers van het aandeel aanzienlijk is opgelopen, waardoor analisten momenteel deze te hoog vinden. Met een gemiddeld koersdoel van 76,17 euro anticiperen zij op een negatief rendement van 15,71%.