Opkomende landen zetten Europese levensmiddelensector onder druk

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft onlangs de Europese levensmiddelensector onder de loep genomen. De analisten stellen dat de meeste opkomende landen zullen zorgen voor een vertraging van de groei in de sector, waardoor zij hun taxaties voor een aantal aandelen hebben verlaagd. Wel blijven zij positief over Unilever .

Goldman Sachs stelt dat de momenteel zwakke valuta in de meeste opkomende landen zal zorgen voor een vertraging van de groei van de Europese levensmiddelensector. Mede daarom hebben de analisten hun taxaties voor een aantal aandelen verlaagd.

Zo heeft Goldman Sachs zijn prognose voor de winst per aandeel voor Unilever in de periode 2014 tot 2016 verlaagd. Als gevolg daarvan is het koersdoel neerwaarts bijgesteld met 30 eurocent tot 33,40 euro. Het advies is echter blijven staan op ‘buy’.

Voor Henkel heeft Goldman Sachs het advies op ‘neutral’ staan, waarbij een koersdoel wordt gehanteerd van 80 euro. Volgens de analisten zal het negatieve valuta-effect voor de Duitse wasmiddel- en lijmproducent in 2014 naar verwachting 4% zijn.

Voor het eveneens Duitse Beiersdorf is Goldman Sachs het meest negatief gestemd. De analisten verwachten dat het negatieve valuta-effect voor het lichaamsverzorgingbedrijf in 2014 zal uitkomen op 6%. Goldman Sachs hanteert een ‘sell-advies’ met daarbij een koersdoel van 67 euro.

Unilever favoriet

Goldman Sachs is een van de 12 analisten die voor Unilever een koopadvies hebben uitstaan. Daarnaast zijn er 17 houd- en 5 verkoopadviezen afgegeven, waardoor de consensus licht positief is. Gemiddeld hanteren analisten daarbij een koersdoel van 31,47 euro, hetgeen een verwacht rendement genereert van iets meer dan 8%.

Voor Henkel staan er in totaal 29 adviezen uit. Hiervan zijn er 12 een koop-, 13 een houd- en 4 een verkoopadvies. De consensus is zodoende licht positief. Met een gemiddeld koersdoel van 82,95 euro anticiperen analisten ook hier op een rendement van iets meer dan 8%.

Het verkoopadvies van Goldman Sachs voor Beiersdorf staat niet op zichzelf. Nog eens 5 andere analisten hebben een verkoopadvies voor het aandeel afgegeven. Daartegenover staan echter ook 6 houd- en 13 koopadviezen, waardoor de consensus nog altijd licht positief is. Wel laat het zien dat analisten zeer verdeeld zijn. Met een gemiddeld koersdoel van 75,50 euro verwachten analisten voor Beiersdorf een rendement van 7,8%, wat dus iets minder is dan zijn tegenstrevers.