Ergste voor chemiesector volgens JPMorgan nog niet achter de rug

JPMorgan stelt in een recent gepubliceerd rapport vast dat een aantal uitdagingen waar de Europese chemiesector mee wordt geconfronteerd nog niet zijn afgenomen. Daarnaast vindt de Amerikaanse zakenbank dat de sector aan de hoge kant gewaardeerd lijkt. Kijkende naar de consensus is het Duitse chemiebedrijf Bayer het favoriete aandeel van analisten, al is het opwaarts potentieel beperkt en blijft het chemiebedrijf achter met zijn dividendrendement.

JPMorgan ziet voor de Europese chemiesector nog een aantal structurele en conjuncturele uitdagingen die nog altijd niet verminder zijn. Daarnaast ligt de huidige waardering van de chemiesector volgens de Amerikaanse zakenbank boven het historisch gemiddelde.

JPMorgan is over een aantal chemiebedrijven niet te spreken. Zo heeft de Amerikaanse zakenbank voor zowel BASF , Wacker Chemie als Lanxess een ‘underweight-advies’ uitstaan. Zo wijzen de analisten op de eerstekwartaalcijfers van BASF , waaruit signalen naar voren zijn gekomen dat de bodem nog niet is bereikt. Daarom is er volgens JPMorgan voorzichtigheid geboden.

Wel hebben de analisten hun koersdoel voor Lanxess verhoogd met 2 euro tot 30 euro, gebaseerd op de verhoogde winstverwachtingen voor 2015.

JPMorgan is het meest te spreken over Air Liquide en Yara Int. , waarvoor beide aandelen het advies ‘buy’ luidt. Zo zien de analisten voor Yara Int. een door de markt onderschat groeipotentieel. Wel hebben de analisten hun koersdoel voor Air Liquide verlaagd van 121 euro naar 115 euro.

Bayer sectorfavoriet

Op basis van de consensus komt Bayer uit de bus als sectorfavoriet. Voor het aandeel staan maar liefst 17 koopadviezen uit, wat het hoogste is van de gehele chemiesector. Daarnaast zijn er ook 9 houd- en 3 verkoopadviezen afgegeven.

Analisten zien daarbij nog wel enig opwaarts potentieel voor de koers van het aandeel, al is dit niet veel. Met een gemiddeld koersdoel van 100,24 euro bedraagt het verwacht rendement 3,1%. Dit is onder meer het gevolg van de recent flink opgelopen koers. Waar de koers op 13 maart nog op 92,65 euro noteerde, is deze inmiddels opgelopen tot 97,21 euro en betekent dit een stijging van 4,9%.

Kijkende naar het geboden dividendrendement blijkt dat Bayer het onderspit moet delven ten opzichte van zijn naaste tegenstrevers DuPont en DSM . Waar deze 2 bedrijven een rendement bieden van respectievelijk 3,28% en 3,02%, komt Bayer niet verder dan 1,95%.