Renault en PSA grootste profiteurs van herstel op de automarkten

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Bernstein Research heeft recent de Europese autosector nader onder de loep genomen. De analisten stellen vast dat autoproducenten last hebben gehad van de zwakke automarkten in Europa. In een aantal landen zijn er echter tekenen van herstel zichtbaar, waar volgens Bernstein Research vooral PSA en Renault van kunnen profiteren.

De automarkten in Europa stonden er lange tijd zwak op, onder meer als gevolg van de zwakke economische omstandigheden. De afgelopen tijd zijn er echter tekenen van herstel zichtbaar in een aantal markten. Zo bleek dat in februari in de Europese Unie 861.058 auto’s zijn verkocht, wat 8% meer is dan de 797.494 in dezelfde maand een jaar eerder.

Op bijna alle grote markten stegen de verkopen. In Duitsland was de toename 4,3%, in Italië 8,6%, in het Verenigd Koninkrijk 3% en in Spanje was de stijging zelfs 17,8%. Uitzondering was Frankrijk, waar de autoverkopen in februari daalden met 1,4%.

In kleinere automarkten als Nederland waren de stijgingen echter ook significant. In ons land stegen de verkopen met 5,4%, terwijl in Oostenrijk (30,2%), Bulgarije (32,5%), Litouwen (40,1%) en Portugal (40,2%) de toenames nog sterker waren.

Maart roert zijn staart

Inmiddels zijn er ook cijfers beken over de autoverkopen in Nederland in maart. Uit cijfers van RDC en kennisbureau AUMACON blijkt dat er in de afgelopen maand 29.530 nieuwe auto’s werden afgeleverd, tegenover 35.562 auto’s in maart 2013. Zodoende kwamen de autoverkopen in ons land over het eerste kwartaal uit op 107.265, wat daarmee het laagste cijfers betekende sinds 1969. In dat licht bezien staat de Nederlandse automarkt er dus nog slecht voor.

AUMACON stelt echter dat het consumentenvertrouwen al enige tijd aanhoudt en dat zal leiden tot een impuls van de autoverkopen voor de particuliere markt. Met een daarnaast stabiele zakelijke markt ziet AUMACON de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet.

Gestaag herstel

De analisten van Bernstein Research stellen eveneens vast dat de Europese automarkten lichtpuntjes laten zien en Spanje zelfs al op weg is naar herstel. De vraag klimt gestaag, van kleine auto’s tot luxe voertuigen. De grootste profiteurs hiervan zullen volgens de analisten de Franse autofabrikanten PSA en Renault zijn.

Binnen de sector is Daimler nog altijd de favoriet van analisten. Er staan voor het aandeel 20 koop-, 5 houd- en 3 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus zeer positief is. De Duitsers worden gevolgd door Renault . Voor de Franse autoproducent staan 13 koop- en 6 houdadviezen uit, tegenover 1 verkoopadvies.

Desondanks zien analisten relatief weinig opwaarts potentieel voor de autoproducenten. Met een gemiddeld koersdoel van 71,85 euro voorzien zij bijvoorbeeld voor Daimler een rendement van 4,75%, terwijl dat voor Renault met een gemiddeld koersdoel van 74 euro slechts 3,65% is.