ASML ziet groei terugvallen, Microsoft probeert beleggers te overtuigen met ChatGPT

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Vooropgesteld, de cijfers die ASML en Microsoft vandaag en gisteren presenteerden waren ijzersterk. Beide technologiereuzen behalen voortdurend hoge omzetten tegen zeer hoge marges, waardoor er onder de streep veel geld overblijft om te investeren in toekomstige groei én voor winstuitkering aan aandeelhouders. Toch zien ook ASML en Microsoft op korte termijn de wereldwijde economische tegenwind terug in hun resultaten.

Asml amerika

ASML Silicon Valley, Amerika

ASML boekt records, maar ziet de nieuwe orders dalen

De nationale trots uit Veldhoven behaalde in 2022 een recordomzet van €21,1 miljard (14% meer dan in 2021), maar geen recordwinst. Die viel met €5,6 miljard namelijk ongeveer 4% lager uit dan in 2021. Dat is goed te verklaren door de hoge investeringen in nieuwe fabrieken en de ontwikkeling van een nieuwe generatie EUV-machines. Ook het vierde kwartaal van 2022 leverde een recordomzet op van €6,4 miljard.

Daar tegenover staat een terugval van de nieuwe orders van €8,9 miljard in Q3 naar €6,3 in Q4 (-29%). Dat is het laagste niveau van de afgelopen vijf kwartalen. CEO Peter Wennink lijkt uit te gaan van een tijdelijke dip, want voor heel 2023 verwacht hij een omzetgroei van 25%. Die is erop gebaseerd dat klanten aangeven te verwachten dat in de tweede helft van het jaar de groei weer zal aantrekken. Het aandeel ASML noteerde kort na de opening van de Amsterdamse beurs op woensdag 1% lager.

Microsoft presenteert teleurstellende vooruitzichten

De cijfers van Microsoft , met het hoofdkantoor in Redmond, in het noordwesten van de Verenigde Staten, waren in lijn met de verwachtingen. De omzet groeide met 2% (ten opzichte van Q4 2021) naar een record van $52.7 miljard. De winst daalde voor het eerst in vijf jaar met 6%. Met name bij de PC-divisie was de stagnatie zichtbaar. De kracht van Microsoft op langere termijn zit met name in het hoge percentage van terugkerende inkomsten: 96% van de omzet is verkocht in de vorm van een abonnement.

Beleggers die optimistisch naar dit jaar keken kregen in de webcast teleurstellende vooruitzichten voor 2023 gepresenteerd. De groei bij kroonjuweel Azure (clouddiensten) vertraagt en bij zowel de zakelijke tak als de consumententak houdt het management er rekening mee dat klanten een pas op de plaats maken vanwege de economische onzekerheid. Maar ook bij Microsoft wordt gehoopt dat de tweede helft van het jaar beter zal zijn dan de eerste. Het aandeel Microsoft kende gisterenavond tijdens de nabeurshandel in New York een opleving van 5%, maar eindigde uiteindelijk ook 1% in de min.

Microsoft en het groeivooruitzicht van ChatGPT

Om beleggers te overtuigen en de koers van een aandeel te laten stijgen zijn niet alleen goede cijfers nodig, maar ook een beetje fantasie. Bij Microsoft is dat voldoende aanwezig. CEO Satya Nadella heeft in de afgelopen weken vol ingezet op de mogelijkheden van ChatGPT, een mogelijk revolutionaire toepassing van kunstmatige intelligentie. De PR-machine draaide overuren, de media over de hele wereld schreven erover en het hoogtepunt was misschien wel dat ChatGPT slaagde voor een MBA-examen van de gerenommeerde Amerikaanse universiteit van Wharton.

De software is veelbelovend, maar heeft ook nog een lange ontwikkelingsweg te gaan. Het doet op dit moment denken aan de door Tesla jaren geleden aangekondigde zelfsturende auto, die nog altijd op zich laten wachten. Toepassingen van kunstmatige intelligentie in het algemeen zijn veelbelovend, maar bedrijven worstelen met het vinden van de effectieve toepassingen (zie ook ons artikel van begin december). Terwijl er zeker leuke kansen in de opkomende AI-trend zitten, is het gezien de technologische uitdagingen ook niet verkeerd om als belegger een stapje terug te doen en een ‘wait-and-see’-positie aan te nemen.

Realistisch blijven en op economische groei focussen

Beleggers doen er dus verstandig aan realistisch te blijven en vooral te kijken naar de economische groei op kortere termijn. Lagere lange rentes in de VS, de heropening van China en lagere energiekosten in Europa kunnen een stimulans zijn voor hernieuwde economische groei, maar de orders bij klanten van ASML en bij Microsoft moeten wel geplaatst worden. In dat kader is het belangrijk om de rentebesluiten van de centrale banken (Fed 1 februari, ECB 2 februari) volgende week goed te volgen.