Analisten vinden update Vopak fantastisch

Maandagmorgen kwam het Nederlandse tankopslagbedrijf Vopak met een trading update. Hierin maakte het concern bekend dat het naar verwachting in 2008 een hoger bedrijfsresultaat heeft behaald. Dit is in lijn met eerder gestelde verwachtingen van Vopak . Analisten zijn positief verrast met de trading update en noemen het fantastisch nieuws.

Trading update
Voor Vopak is het jaar 2008 overeenkomstig de nagestreefde groeidoelstellingen verlopen. Het bedrijf heeft de wereldwijde opslagcapaciteit uitgebreid met 23% tot circa 27 miljoen kubieke meter waarbij een onverminderd hoge bezettingsgraad is gerealiseerd. De jaarcijfers zijn nog niet in detail samengesteld en zijn nog niet door de externe accountant gecontroleerd.

Het bedrijfsresultaat zal naar verwachting met 16,5% stijgen. Hiermee komt het resultaat, exclusief bijzondere posten, uit op ongeveer 318 miljoen euro. Vopak ging eerder uit van een winst van minimaal 310 miljoen euro. In 2007 kwam het bedrijfsresultaat uit op 272,9 miljoen euro. Inclusief bijzondere posten, onder meer afwaardering van activiteiten die niet gerelateerd zijn aan tankopslag, komt de operationele winst uit op ongeveer 320 miljoen euro.

De definitieve jaarcijfers over 2008 zullen op 13 maart 2009 voor beurs bekend worden.

Fantastisch nieuws
Analist Thijs Berkelder van effectenhuis Petercam vindt de verhoging van het verwachte bedrijfsresultaat door Vopak fantastisch nieuws. Volgens de analist betekent dit dat het concern in het vierde kwartaal een stijging van bedrijfsresultaat heeft geboekt van 24%, wat volgens hem in het huidige klimaat goed nieuws is. De analist handhaaft het buy-advies voor het aandeel.

Bij Beursexpres handhaven de analisten hun houdadvies voor Vopak . De analisten noemen de winstontwikkeling sterk. Deze is te danken aan meer opslagcapaciteit en hogere tarieven. De analisten verwachten dat de groei bij Vopak af zal gaan vlakken maar nog zeker een stevige invloed zal hebben op de winstontwikkeling.

De analisten van ABN AMRO vinden dat de update van Vopak vertrouwen geeft. De trading update van Vopak bevestigt in de ogen van de analisten de sterke prestatie van het bedrijf in het afgelopen jaar, in een duidelijk negatief economisch klimaat. Het bevestigt volgens de analisten eveneens het succes van het defensieve profiel van de activiteiten. De analisten geloven dat dit profiel het bedrijf de komende jaren steun zal bieden. ABN AMRO heeft op dit moment een koopadvies voor het aandeel uitstaan.

Op 14 januari verhoogden de analisten van Kepler Research hun koersdoel voor het aandeel van 29 euro tot 34 euro. . De analisten zijn van mening dat Vopak hinder ondervindt van productieverlagingen bij chemische concerns. Volgens de analisten zijn er echter ook kansen zoals het profiteren van grote voorraden olie die moeten worden opgeslagen.

Voor het aandeel staan louter koop- en houdadviezen uit. Op dit moment zijn er 10 koop- en 4 houdadviezen afgegeven wat een uitzonderlijk goede consensus creëert. Gemiddeld genomen verwachten de analisten voor 2009 een winst per aandeel van 3,38 euro. Zodoende komt de koers/winstverhouding uit op 8,48.