Tesla, BMW en Ford kunnen hard geraakt worden bij een Amerikaans-Chinese handelsoorlog

Voorheen was de Amerikaanse autoproducent nog optimistisch dat het waarschijnlijk meer Tesla's in China dan in de VS zou verkopen. Maar nu met een oplopende handelsoorlog tussen China en de VS lijken de kaarten inmiddels anders geschud.Door de extra importheffingen zal het voor Tesla lastiger worden om haar voertuigen aan de man te kunnen brengen.

De spanningen begonnen begin maart toen president Trump heffingen voor Chinees staal en aluminium voorstelde. China reageerde hier op door een heffing aan te kondigen van 25 procent op ruim 128 Amerikaanse producten (inclusief varkensvlees en wijn). Tesla produceert nu jaarlijks ruim 15.000 auto's voor de Chinese markt. Ook de fabrieken van BMW en Daimler in South Carolina en Alabama zullen ook geraakt worden wanneer China de invoerheffingen verdubbelt.

Ford wilde niet aan de pers op de problematiek reageren. BMW en Daimler zouden nu van plan zijn om producties uit de VS weg te halen om zo de heffingen te ontlopen. Eerder stopte BMW al in het geheim met de export van de X3 en verhuisde het de productie ervan van Rosslyn (South Carolina) naar Shenyang in China. Ook Daimler wil nog niet aan de pers haar reacties op de nakende handelsoorlog kenbaar maken.

Desondanks groei bij Tesla

De gemiddelde verwachting van de omzet over dit jaar ligt volgens de analisten op 19,19 miljard dollar. Dit is aanzienlijk meer dan de omzet over 2016 toen de omzet 11,76 miljard dollar bedroeg.

Historische omzetten en resultaten Tesla Motors in beeld plus taxaties 2018

aandeel

Onderaan de streep rekenen de analisten op een nettoverlies van 1,19 miljard dollar. Op basis van de meest actuele analistenconsensus een houdt het bedrijf een verlies per aandeel van 6,79 dollar over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op -42,66 uit.

De meeste analisten gaan er vanuit dat Tesla Motors geen dividenden uit zal gaan keren. Het doorsnee dividend van de automobielproducenten ligt op een schamele 1 procent.

Laatste koersdoelen rond de 255 dollar

JP Morgan, Independent Research en RBC Capital Markets gaven onlangs adviezen voor het aandeel.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Tesla Motors's totale beurswaarde 46,8 miljard dollar.

Het aandeel sloot zondag op 289,66 dollar.

Historische koersen aandeel Tesla Motors

aandeel teslamotors

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.