Halfgeleidersector biedt kansen op positieve rendementen op lange termijn, geduid wordt op ASML

In 2023 was er een golf van enthousiasme over het potentieel van kunstmatige intelligentie (AI). Beleggers staan inmiddels te popelen om op het realiseren van dat potentieel in te spelen. In 2024 is de vraag die iedereen bezighoudt of de gedane beloften zullen uitkomen. Volgens experts uit de sector zal de impact van AI elke technologiesector raken en de hele economie beïnvloeden.

Schaarse groei gunstig voor techsector

Rente is een belangrijke factor voor de technologiesector. Een mogelijke daling van de rente, in combinatie met een dalende inflatie en een afkoelende economie, kan een scenario inluiden waarin groei schaars is. Dat zou gunstig zijn voor de technologiesector.

Ondanks de aandacht van de markt voor AI en de zorgen over de rente, zijn bepaalde segmenten in de technologiesector onder de radar gebleven waardoor ze kansen bieden. Eén daarvan is het segment halfgeleiders en kapitaalgoederen voor halfgeleiders. Dit segment is blijft fundamenteel ondergewaardeerd, ondanks de robuuste aandelenprestaties in het afgelopen jaar.

Ruggengraat van wereldwijde groei

Halfgeleiders worden beschouwd als de ruggengraat van de wereldwijde economische groei en zijn in zo goed als alle sectoren essentieel om groei te realiseren. Overal ter wereld wil men een eigen zelfstandige halfgeleidersector opzetten, of het nu China is, Europa, Japan, India of de Verenigde Staten. Deze langetermijnontwikkeling is nog maar net begonnen en duurt naar verwachting twee decennia.

Natuurlijk monopolie ASML

Binnen de oligopolistische halfgeleiderindustrie zijn vijf bedrijven dominant, waarbij ASML zelfs een natuurlijk monopolie heeft, dankzij de unieke EUV-lithografietechnologie. De andere vier bedrijven opereren als verkapte monopolies en hebben op hun terrein met beperkte concurrentie te maken.

Ondanks het feit dat de halfgeleiderindustrie een sector is met volatiele aandelenkoersen, kan deze sector bogen op een veerkrachtige structuur, die de afgelopen twee decennia een aanzienlijke consolidatie heeft ondergaan. Deze consolidatie heeft geleid tot een beter prijszettingsvermogen, kortere voorraadcycli en meer efficiëntie, wat ertoe heeft bijgedragen dat de sector sneller is gegroeid dan de wereldeconomie. Hoewel de volatiliteit van de koersen beleggers kan afschrikken, biedt dit segment kansen voor positieve rendementen op de lange termijn.

Dit artikel is gebaseerd op een podcast van Janus Henderson: Research in Action : Finding sustainable growth in the tech sector in 2024 – In deze podcast lichten Portfolio Managers Denny Fish en Jon Cofsky toe hoe zij de toekomst voor kunstmatige intelligentie (AI) zien en bespreken zij andere trends die dit jaar van invloed zijn op de technologiesector.