Analisten verwachten herstel ASML

Analisten verwachten dat chipmachinefabrikant ASML zijn belofte van herstel waar in de tweede helft van 2009. Het is echter nog onzeker of het concern in het derde of in het vierde kwartaal uit de verliezen zal komen. De consensus voor het aandeel is overwegend positief, maar analisten verwachten gemiddeld dat de koers van het aandeel in de komende periode zal dalen.

Weggeëbd
Diverse analisten verwachten dat ASML uit het dal zal klimmen door een herstel van de vraag naar chipmachines. Zo stelt analist Victor Bareño van SNS Securities dat de totale paniek van begin dit jaar is weggeëbd en mede daarom technologie-investeringen zullen aantrekken.

Door een specifieke vraag naar zijn nieuwste model chipmachines profiteert ASML van de aantrekkende markt. Chipfabrikanten hebben juist dit model nodig om kleinere chips te kunnen produceren en daarnaast de kosten te verminderen die erbij gepaard gaan. Bareño voorziet dat ASML in het derde kwartaal quitte zal draaien en het kwartaal daarop de winst zal zien oplopen.

Om break-even te draaien heeft ASML een kwartaalomzet nodig van 400-500 miljoen euro. Analist Eric de Graaf van effectenhuis Petercam is van mening dat ASML in het derde kwartaal een stap in de goede richting zal zetten. De analist verwacht echter dat ASML in dat kwartaal nog niet uit de verliezen zal zijn, maar dat dit in het laatste kwartaal wel het geval zal zijn.

Gemiddeld verwachten de analisten dat ASML over het tweede kwartaal een omzet zal realiseren van 222 miljoen euro. Het operationele verlies zal volgens de analisten uitkomen op 139 miljoen euro, het nettoverlies op 109 miljoen euro.

Wanneer bovenstaande verwachtingen bewerkstelligd worden zal ASML beter hebben gepresteerd dan in het eerste kwartaal. Toen kwam de omzet uit op 184 miljoen euro terwijl het nettoverlies uitkwam op 117 miljoen euro. De cijfers waren destijds slechter dan analisten hadden geraamd.

Voor geheel 2009 schatten de analisten in dat ASML een verlies zal realiseren van 261 miljoen euro, ondanks dat het concern zijn omzet volgens deze zelfde analisten in de tweede jaarhelft zal weten te verdubbelen ten opzichte van de eerste jaarhelft.

Koersdoelverhogingen
De analisten van Exane BNP Paribas hebben op 10 juli hun koersdoel voor het aandeel verhoogd van 9 euro naar 10,30 euro. Toch blijven de analisten negatief over het aandeel waardoor het verkoopadvies blijft gehandhaafd.

Analist Niels de Zwart van Ageas Bank heeft eveneens op 10 juli zijn koersdoel voor ASML verhoogd van 17,50 euro naar 18 euro. Volgens de analist zal ASML eerder uitgesproken verwachtingen tijdens de publicatie van de tweedekwartaalresultaten herhalen. ASML verwacht een gematigd herstel van de markt. De analist blijft mede daarom bij zijn buy-advies voor het aandeel.

Mede door de hiervoor genoemde koersdoelverhogingen is het gemiddeld koersdoel momenteel 14,68 euro, wat desondanks leidt tot een negatief verwacht rendement van 4,46%. Er zit een grote spreiding in de afgegeven koersdoelen. Zo is het laagste koersdoel dat in de afgelopen maanden is afgegeven 10,30 euro, afkomstig van de Franse zakenbank Exane BNP Paribas. Daartegenover staat het koersdoel van het Britse Barclays van 20 euro, wat dus bijna het dubbele is.

Momenteel staan er voor het aandeel 14 koop-, 15 houd- en 9 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus voor het aandeel overwegend positief is. Analisten verwachten gemiddeld genomen voor 2009 een verlies per aandeel van 43 eurocent.