Ahold koploper supermarktsector

Vandaag (vrijdag, red.) heeft supermarktconcern Ahold een tussentijds handelsbericht uitgebracht. Hierin kwam naar voren dat de verbeterslag die Ahold momenteel doorvoert in de Verenigde Staten van invloed is op de marges. Volgens analisten lijken de resultaten van de verbeterslag (dat onder andere inhoudt dat de prijzen worden verlaagd en meer huismerken worden toegevoegd aan het assortiment) niet wat eerder werd verwacht. De omzet in het derde kwartaal van 2007 van de Stop&Shop/Giant Landover-winkels was lager dan verwacht. Analisten gingen uit van een omzet van € 3.9 miljard waar het uiteindelijke resultaat € 3.7 miljard bedroeg. In totaal boekte Ahold in Q3’07 een omzet van € 6.3 miljard wat een stijging van 1,1% betekend.

Een dag eerder maakte Ahold de vernieuwingsplannen bekend voor 100 supermarkten van Giant Food. Dit driejarige investeringsplan houdt in dat 100 supermarkten zullen worden vernieuwd of vervangen. Sinds de overname in 1998 van Giant Food door Ahold is dit project, genaamd Project Refresh, de grootste investering die het supermarktconcern doet in Giant Food-winkels. In totaal telt Giant Food 186 supermarkten en heeft het concern circa 22.000 medewerkers in dienst.

Op moment van schrijven staan er geen verkoopadviezen uit voor Ahold . Met 15 koopadviezen en daarnaast 4 houdadviezen ontstaat een rating van vier sterren. Hiermee is Ahold koploper binnen de supermarktsector op de voet gevolgd door ondermeer Delhaize en Tesco . Het gemiddeld koersdoel staat momenteel op € 11,88. In 2006 bedroeg de koerswinstverhouding (berekend met de ultimo slotkoers van het aandeel in 2006) 13.9.