Weerstand op overname Océ

Maandagavond werd bekend dat investeerder Hermes zijn aandelen Océ niet zal aanbieden aan Canon, wat het concern middels een open brief aan beide besturen heeft bekendgemaakt. Dinsdag zal Océ als eerste van het Damrak met zijn kwartaalcijfers naar buiten komen en beleggers hopen dat de resultaten zullen aantonen dat de economie daadwerkelijk in een stijgende lijn zit.

Door onze redactie

Te laag
Middels een open brief stelt investeerder Hermes dat het zijn aandelen Océ niet zal aanbieden aan Canon, dat eind vorig jaar aankondigde de Nederlandse printerfabrikant te willen overnemen. Hermes heeft in een open brief aan beide besturen te kennen gegeven dat zij het bod te laag vindt. Momenteel bezit Hermes 3,3% van de aandelen Océ.

In november vorig jaar deed het Japanse elektronicaconcern Canon een bod op printer- en kopieermachinefabrikant Océ. Het bod bedroeg 8,60 euro per aandeel wat neerkwam op een totaalbedrag van 730 miljoen euro.

Hermes stelt dat het bod van Canon verwelkomt wordt en dat het positief staat tegenover de strategische richting van de geplande fusie. Het bod laat volgens de investeerder echter geen eerlijke verdeling zien tussen de aandeelhouders van Canon en Océ. Volgens Hermes rechtvaardigt de potentiële waarde van Océ een hoger bod. De investeerder stelt verder dat het niet alleen staat in deze mening. Ook de Vereniging van Effectenbezitters ( VEB ) en grootaandeelhouder Orbis zouden soortgelijke bezwaren hebben.

Destijds werden er al speculaties gedaan of er een biedingstrijd zou losbarsten rond Océ, waarbij een aantal aandeelhouders stelden dat het bod te laag was. Analisten waren positief verrast door het bod en adviseerden aandeelhouders het bod te accepteren omdat het de perfecte deal zou zijn. Mede daarom hebben relatief veel analisten hun koersdoel vastgesteld op 8,60 euro, wat gelijk is aan het bod van Canon.

Kwartaalcijfers
Dinsdag zal Océ met zijn resultaten over het vierde kwartaal naar buiten komen en wellicht meer informatie geven over de gang van zaken omtrent de overname. Verwacht wordt dat de resultaten over het afgelopen kwartaal een sterke verbetering zullen laten zien ten opzichte van het dramatische vierde kwartaal van 2008. Destijds was de wereldwijde crisis in alle hevigheid losgebarsten.