Beleggers moeten bij SAP kijken naar lange termijn

Diverse analisten hebben recent SAP AG nader onder de loep genomen, nadat het Duitse softwareconcern recent aangaf in het vierde kwartaal de nodige tegenwind gehad te hebben. De markt houdt echter vertrouwen in het aandeel en stellen dat beleggers vooral naar de langere termijn moeten kijken.

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley stelt dat de softwarecertificaten een gemengd beeld lieten zien, terwijl de cloud-abonnementen beter dan verwacht hebben gepresteerd. In de visie van analist Adam Wood moeten beleggers zich aanpassen aan het feit dat het softwarebedrijf zijn doel voor 2017 kan laten vallen en zich gaat focussen op zijn lange termijn doelen voor 2020. Morgan Stanley hanteert voor SAP AG een ‘overweight-advies’ met een koersdoel van 67 euro.

Citigroup heeft eveneens een koopadvies voor SAP AG uit staan en stelt ook dat beleggers de nadruk moeten leggen op de lange termijn doelstellingen van het bedrijf. Daarom houdt de Amerikaanse zakenbank vast aan zijn koersdoel van 62 euro.

Negatieve uitschieter

Een van de weinige analisten die negatief is over het aandeel is Brice Prunas van BNP Paribas. Met een ‘underperform-advies’ en een koersdoel van 50 euro stelt de analist vast dat SAP AG met concurrenten als Workday, Oracle en Salesforce in toenemende mate wordt uitgedaagd.

Prunas is daarbij pessimistischer op de uitwerkingen van de clouddivisie en softwarelicenties, waarbij de marges verder onder druk komen te staan. De winstwaarschuwing in oktober als gevolg van de overschakeling richting de cloud zal volgens BNP Paribas nog langer door klinken in de resultaten.

Consensus

De consensus voor SAP AG is zeer positief. Er staan voor het aandeel maar liefst 19 koopadviezen uit, terwijl er 10 houdadviezen en slechts 1 verkoopadvies zijn afgegeven. Gezien reacties van analisten op de vierdekwartaalcijfers mag er daarbij gesproken worden van een overwegend positivisme.

Gemiddeld hebben analisten voor het softwarebedrijf een koersdoel uitstaan van 64,40 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 17,8%. Recent afgegeven koersdoelen liggen daarbij rond het gemiddelde, wat daarmee een correcte afspiegeling is.

Op een huidige k/w van 19,89 is het aandeel redelijk gewaardeerd, zeker aangezien de k/w naar verwachting zal dalen. Daarbij bedraagt het dividendrendement van SAP AG momenteel 1,82%.