Koersdoelverhogingen voor Software AG

De afgelopen dagen hebben analisten massaal hun taxaties voor Software AG AG bijgesteld, nadat het Duitse softwarebedrijf zijn financiële resultaten over het vierde kwartaal bekend maakte. Analisten zien nu iets meer opwaarts potentieel voor de koers, maar blijven bij hun overwegend terughoudende mening over het aandeel.

Software AG AG realiseerde over het vierde kwartaal een omzetdaling op jaarbasis van 3% tot 247,3 miljoen euro. Dit was onder meer te wijten aan de licentieverkopen, die een daling lieten zien van 11% tot 98,61 miljoen euro, maar ook aan de 22% omzetdaling bij services tot 52,2 miljoen euro.

Wel zag Software AG AG de winst in dezelfde periode toenemen van 46,9 miljoen euro tot 53,9 miljoen euro.

Winsttaxaties gemist

JPMorgan heeft zijn koersdoel voor Software AG AG opwaarts bijgesteld van 22 euro naar 23,50 euro, terwijl het advies is blijven staan op ‘neutral’. De analisten stellen dat het op twee na grootste softwarebedrijf van Duitsland niet heeft voldaan aan de winstverwachtingen van de analisten.

Wel liggen de nieuwe doelstellingen voor 2015 en in het bijzonder de marges boven de verwachtingen van de Amerikaanse zakenbank. Positief daarbij is dat de wisselkoerssituatie in het lopende jaar zijn uitwerking zal hebben op de resultaten.

Ongeïnspireerd

Kepler Cheuvreux heeft zijn koersdoel voor Software AG AG verhoogd van 20 euro naar 22 euro, maar het advies op ‘reduce’ laten staan. De koersdoelverhoging is gebaseerd op nieuwe waarderingen, maar de analisten wijzen erop dat de belangrijke divisie Business Process Excellence (BPE) op korte termijn zwak blijft. Daarnaast vond Kepler Cheuvreax de vooruitzichten voor het lopende jaar weinig inspirerend.

Société Générale heeft zijn koersdoel voor Software AG AG verhoogd met 1 euro tot 20 euro, maar hanteert eveneens een verkoopadvies. De echte verrassing voor de analisten was de ambitieuze winstdoelstelling voor 2020, wat wijst op een verandering in denkwijze bij het management. De focus blijft echter op de huidige stand van zaken en niet op de theoretische doelstelling op langere termijn, aldus de Franse zakenbank.

Consensus

De consensus voor Software AG AG is licht positief, maar laat wel zijn dat analisten terughoudend zijn over het aandeel. Er staan 4 verkoopadviezen uit, tegenover 10 houd- en 5 koopadviezen.

De koersdoelverhogingen hebben ertoe geleid dat het gemiddeld koersdoel nu 23,02 euro bedraagt, wat een negatief verwacht rendement oplevert van 1,9%. Analisten vinden de koers dus te hoog.