Halfgeleidersector aan de vooravond van consolidatie

Het Amerikaanse Broadcom heeft bekendgemaakt in gesprek te zijn met Avago Technologies om te worden overgenomen. In potentie kan dit een grote verschuiving binnen de halfgeleiderindustrie betekenen en op termijn leiden tot meer fusies en overnames van semiconductors. Voorlopig is de consensus voor Broadcom zeer positief, maar het koerspotentieel lijkt beperkt.

Bronnen hebben tegen de Wall Street Journal gemeld dat Broadcom en Avago Technologies in vergevorderde gesprekken zijn over een fusie, zonder dat hierover verdere details bekend zijn zoals het overnamebedrag of wanneer de deal wordt afgerond.

Broadcom levert chips voor smartphones en tablets, waarin het bijna de helft van de markt in handen heeft. Het afgelopen jaar realiseerde het bedrijf een jaaromzet van ruim 8 miljard dollar en heeft het een marktwaarde van ongeveer 28 miljard dollar. Voor 2015 en 2016 wordt gerekend op een omzet van respectievelijk 8,6 miljard dollar en bijna 9 miljard dollar.

Avago levert analoge en digitale chips voor mobiele apparaten en vertegenwoordigt een waarde van circa 35 miljard dollar. Het bedrijf verwacht dit jaar een omzet te genereren van 6,8 miljard dollar en 7,4 miljard dollar in 2016.

Consolidatiefase

De voorbije maanden zijn er meer overnames geweest in de halfgeleidersector. Zo nam het Nederlandse NXP Semiconductors sectorgenoot Freescale Semiconductor over voor 11,8 miljard, terwijl chipfabrikant Intel in gesprek is om Altera over te nemen.

Het ligt voor de hand dat wanneer een gevestigd bedrijf met de grootte van Broadcom kan worden overgenomen, er zeker nog meer fusies in het verschiet liggen.

Consensus Broadcom

Voor Broadcom is de consensus overwegend positief. Er staat momenteel slechts 1 verkoopadvies uit, terwijl er 9 houd- en 14 koopadviezen zijn afgegeven. Afgaande op adviezen die recent zijn afgegeven is het sentiment rond het aandeel ook goed.

Door de overnamegeruchten is de koers van Broadcom wel dermate opgelopen dat het opwaarts potentieel beperkt lijkt. Met een gemiddeld koersdoel van 48,19 dollar verwachten analisten nu nog een rendement van 2,5%. Recent afgegeven koersdoelen bieden echter hoop. Deze liggen in een bandbreedte van 51-59 dollar, wat verwachte rendementen oplevert van 6,3%-19%.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.