Analisten zien potentieel voor DSM

DSM maakte maandag bekend dat het een doorbraak heeft gemaakt in biobrandstoffen. Het chemie- en voedingsstoffenbedrijf gaat biobrandstoffen produceren uit landbouwafval. Analisten stellen dat wanneer deze nieuwe technologie daadwerkelijk werkt het een belangrijke katalysator kan gaan worden voor DSM .

Door onze redactie

Biobrandstof
Biobrandstoffen worden tot nu toe voornamelijk geproduceerd uit landbouwproducten die ook dienen als voedingsmiddelen. DSM Meldt dat het concern er nu in geslaagd is landbouwafvalproducten zoals kaf, stro en houtsnippers, om te zetten in enzymen waarmee in combinatie met een speciaal door DSM ontwikkeld gist ethanol kan worden gemaakt.

Deze nieuwe technologie zorgt ervoor dat de ontwikkeling van deze biobrandstof niet meer ten koste gaat van de productie van voedsel. De vrees was tot nu toe dat door de toename van biobrandstof er een schaarste van voedsel zou optreden wat de prijzen hiervan zou opdrijven.

Volgens een rapport van UBS Global Equity Research kan deze tweede generatie van biobrandstoffen voor transportdoeleinden rond 2022 een marktwaarde vertegenwoordigen van ongeveer 80 miljard dollar per jaar.

Potentieel
Analist Danny van Doesburg van SNS Securities stelt in zijn researchrapport dat de joint-venture met Roquette een gevolg is van de samenwerking in de afgelopen twee jaar. Als de nieuwe technologie daadwerkelijk werkt kan dit een belangrijke katalysator worden voor de onderneming, zo verwacht de analist, zeker wanneer de marktwaarde van dit product voor DSM enkele miljarden dollars per jaar zal bedragen.

Vooralsnog blijft Van Doesburg bij zijn buy-advies voor het aandeel, gebaseerd op een SOP-waardering en op het feit dat het concern steeds meer een producent van Life Science en Material Science wordt. Het koersdoel is vastgesteld op 45 euro.

Succesvol
Analist Wim Hoste van KBC Securities wijst erop dat DSM geen financiële details bekend heeft gemaakt omtrent te geplande investeringen. Desondanks concludeert de analist dat de technologische samenwerking tot nu toe en de prestaties van de demonstratieplantage ontegenzeggelijk succesvol zijn voor DSM om de volgende stap te zetten.

Hoste verwelkomt dan ook de progressie omtrent de biobrandstoffen wat volgens de analist de technologische mogelijkheden van DSM aantoont. De analist blijft dan ook bij zijn buy-advies voor het aandeel en hanteert daarbij een koersdoel van 44 euro.

Consensus
Momenteel staan er voor het aandeel 15 koop-, 10 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus overwegend positief is. Het sentiment rond het aandeel is gezien de vele koopadviezen die recent zijn afgegeven danwel herhaald erg positief te noemen.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 38,43 euro, wat resulteert in een verwacht rendement van ongeveer 11,5%. Recent afgegeven koersdoelen liggen echter allen boven de 40 euro, wat aangeeft dat analisten nog voldoende opwaarts potentieel zien.