Analisten geven voorkeur aan Reed Elsevier boven Wolters Kluwer

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft afgelopen week zijn taxaties voor de Nederlandse uitgevers RELX en Wolters Kluwer opwaarts bijgesteld, ondanks de verwachting dat binnen afzienbare tijd de reclame-inkomsten weer zullen dalen terwijl de kosten naar zullen stijgen. Voor beide aandelen zien analisten nog wel opwaarts potentieel, maar analisten geven over het algemeen de voorkeur aan RELX boven Wolters Kluwer .

Door onze redactie

Favorietenlijst
De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft deze week RELX op zijn Conviction Buy List geplaatst. De actuele trend van stijgende reclame-inkomsten in de Europese mediabranche zal volgens analist Richard Jones in het lopende jaar aanhouden. De analist verwachte echter dat er in 2011 weer sprake zal zijn van dalende reclame-inkomsten.

Ondanks dat Jones verwacht dat er sprake zal zijn van dalende reclame-inkomsten heeft hij zijn winstverwachtingen voor RELX voor 2010 en 2011 opwaarts bijgesteld. De analist handhaaft voor RELX zijn buy-advies en heeft het koersdoel verhoogd van 11,20 euro naar 11,80 euro.

Voor RELX staan momenteel maar liefst 21 koopadviezen uit, tegenover 8 houd- en 2 verkoopadviezen. Hierdoor is de consensus erg positief. Gezien de vele koopadviezen die recent voor het aandeel zijn afgegeven kan gesteld worden dat het sentiment ronde het aandeel ook erg positief is.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 9,95 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 5,67%. Wordt er echter gekeken naar recent afgegeven koersdoelen blijkt dat deze aanzienlijk boven het gemiddelde liggen en een verwacht rendement impliceren van ongeveer 15%.

Minimale koersdoelverhoging
De analist van Goldman Sachs heeft daarnaast het koersdoel voor Wolters Kluwer verhoogd met 3 eurocent naar 19,23 euro, waarbij het advies blijft staan op buy. Voor Wolters Kluwer heeft de analist zijn winstverwachtingen voor 2010 en 2011 verhoogd met respectievelijk 4,2% en 1,3%.

Begin deze maand verlaagden de analisten van Jefferies & Co. nog hun advies voor Wolters Kluwer van buy naar hold, waarbij het koersdoel werd verlaagd van 18 euro naar 16,50 euro. analisten wijzen op de twijfels over het behoud van de marges in 2011, als gevolg van stijgende kosten.

Er staan op dit moment voor Wolters Kluwer 7 koop-, 13 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 16,75 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 6,67%.

Analisten verschillen echter zeer van mening omtrent het potentieel van het aandeel. Zo ligt het laagst afgegeven koersdoel van de afgelopen maanden op 14 euro van Deutsche Bank, wat een negatief verwacht rendement oplevert van ongeveer 11%. Daartegenover staat ook een koersdoel van UBS van 22 euro, wat juist een positief verwacht rendement oplevert van 40%.