Crucell presteert beter dan verwacht

Crucell maakte dinsdag haar resultaten over het tweede kwartaal bekend, waaruit bleek dat het concern weer een winst wist te realiseren dankzij een sterke groei van de verkopen van Quinvaxem. Mede hierdoor heeft het biotechnologieconcern haar verwachtingen voor heel 2010 opwaarts bijgesteld. Analisten waren over het algemeen blij verrast met de resultaten en aangenomen mag worden dat zij hun taxaties zullen bijstellen.

Door onze redactie

Erg goed kwartaal
Bestuursvoorzitter Ronald Brus van Crucell stelt dat het afgelopen kwartaal een erg goede periode was voor het biotechnologieconcern. De nettowinst kwam uit op 92, miljoen euro, waar dat in het tweede kwartaal van 2009 nog een verlies was van 1,8 miljoen euro. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een nettowinst van 8,75 miljoen euro en waren dan ook positief verrast.

Daarnaast steeg de omzet van 78,8 miljoen euro naar 128,6 miljoen euro, wat voornamelijk te danken was aan een toename van de productverkopen van 60% en een verdrievoudiging van de licentie-inkomsten. De omzet werd door analisten geraamd op 110 miljoen euro.

In het tweede kwartaal kreeg Crucell bovendien een extra order van Unicef voor haar kindervaccincocktail Quinvaxem ter waarde van 110 miljoen dollar. Deze opdracht zorgde ervoor dat de totale waarde van verkregen orders in de periode 2010-2012 nu op 410 miljoen dollar staat. Het totaal sinds de introductie van Quinvaxem eind 2006 kwam hiermee uit op 910 miljoen dollar.

Verder zag Crucell de licentie-inkomsten stijgen van 3,5 miljoen euro naar 10,4 miljoen euro. De bruto marge daalde van 39% naar 36%, wat volgens Crucell te wijten is aan negatieve valuta-effecten.

Verwachtingen
Crucell verwacht dat de vraag naar Quinvaxem zal aanhouden aangezien de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de prekwalificatie van een concurrerend middel heeft ingetrokken. Topman Brus verwacht dat in het komende halfjaar Crucell wederom een order van Unicef zal krijgen, al wilde hij niet zeggen hoe groot deze zou kunnen zijn.

Mede vanwege de positieve resultaten heeft Crucell haar verwachtingen voor heel 2010 opwaarts bijgesteld.

Consensus
Er staan momenteel voor het aandeel 7 koop-, 6 houd- en 3 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Gezien de goede resultaten die Crucell over de afgelopen periode heeft geboekt mag aangenomen worden dat analisten in de komende dagen hun taxaties voor het aandeel opwaarts zullen bijstellen.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt op het moment van schrijven 16,40 euro, wat een verwacht rendement oplevert van ongeveer 4%. Analisten verschillen echter zeer over het koersdoel. Zo hebben de analisten van ABN AMRO een koersdoel van 14 euro uitstaan, terwijl Royal Bank of Scotland het koersdoel heeft vastgesteld op 18 euro.