Unilever blijft op favorietenlijst

De analisten van Sanford C. Bernstein hebben de Europese voedingsmiddelensector nader bekeken en onder meer het Nederlandse Unilever onderworpen aan een analyse. Naar aanleiding daarvan hebben zij besloten het koersdoel voor het aandeel te verlagen, maar blijft het wel op de lijst van favoriete aandelen staan.

Door onze redactie

Koersdoel omlaag
De analisten hebben naar aanleiding van hun analyse besloten het koersdoel voor Unilever te verlagen van 27 euro naar 25 euro. Zij stellen dat ondanks het goede eerste halfjaar van 2010 er zorgen zijn over het tweede halfjaar van 2010 als gevolg van de stijgende grondstofprijzen en toenemende concurrentie. De hiervoor genoemde ontwikkelingen hebben volgens de analisten geleid tot een gematigde ontwikkeling van de koers van het aandeel.

Verder stellen de analisten vast dat Unilever zich goed heeft voorbereid om in het komende halfjaar en de jaren daarna goede prestaties te leveren en dat het concern daarom positief is over zijn eigen toekomst. Het aandeel staat mede daarom ook op de favorietenlijst van Sanford C. Bernstein.

Taxatiewijzigingen
De analisten hebben naast de taxatiewijziging voor Unilever de volgende taxatiewijzigingen doorgevoerd voor aandelen binnen de Europese voedingsmiddelensector:

 • Danone – koersdoel verlaagd van 53 euro naar 47,50 euro, outperform-advies
 • L’Oréal – koersdoel verlaagd van 71 euro naar 69 euro, underperform-advies
 • Beiersdorf – koersdoel verlaagd van 40 euro naar 37 euro, underperform-advies
 • Reckitt Benckiser – koersdoel verlaagd van 3900 pence naar 3300 pence, market perform-advies
 • Associated British Foods – koersdoel verlaagd van 1025 pence naar 950 pence, market-perform-advies

  Advies herhaald
  De analisten van Deutsche Bank hebben hun buy-advies voor Unilever herhaald, waarbij zij een koersdoel hanteren van 27 euro. Volgens de analisten moet de niet-cyclische sector voor consumptiegoederen op de lange termijn kunnen profiteren van de relatief sterke verbintenis met opkomende markten.

  Op de korte termijn kunnen de moeilijke consument en de daarmee samenhangende prijsdruk zorgen voor een negatief momentum, wat met name geldt voor drankleveranciers en fabrikanten van geconditioneerd voedsel. Tabakproducenten kunnen hun inkomsten volgens de analisten verhogen door prijsverhogingen door te voeren.

  Consensus
  Er staan voor Unilever op dit moment 17 koop-, 16 houd- en 3 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus voor het aandeel overwegend positief is. De koersdoelverlaging door Sanford C. Bernstein impliceert dat analisten voor de korte termijn weinig opwaarts potentieel zien, maar gezien het feit dat analisten vasthouden aan hun positieve verwachtingen voor de langere termijn kan gesteld worden dat analisten nog voldoende vertrouwen hebben in het aandeel.

  Het gemiddeld koersdoel bedraagt door de koersdoelverlaging van Sanford C. Bernstein nu 24,58 euro, wat een verwacht rendement oplevert van ongeveer 17%. Dit ligt redelijk in lijn met de koersdoelen die recent voor het aandeel zijn afgegeven.