Deutsche Bank krijgt ABN AMRO kantoren in handen

Ageas , ABN AMRO en Deutsche Bank hebben vandaag aangekondigd dat zij een overeenkomst hebben getekend voor de verkoop van een aantal commercial banking-activiteiten van ABN AMRO in Nederland aan Deutsche Bank voor EUR 709 miljoen in contanten. Deutsche Bank verwerft onderdelen van de Business Unit Nederland (BU NL) van ABN AMRO, waaronder twee corporate clients units, 13 zakelijke advieskantoren gericht op middelgrote ondernemingen, onderdelen van de in Rotterdam gevestigde Hollandsche Bank Unie N.V., alsmede de factoringmaatschappij IFN Finance B.V., de Nederlandse activiteiten van ABN AMRO's factoringbedrijf IFN Group Finance.

De verkoop van deze activiteiten aan Deutsche Bank is in overeenstemming met de toezeggingen die Ageas op 3 oktober 2007 aan de Europese Commissie (EC) heeft gedaan. Ageas komt hiermee tegemoet aan de eisen die de EC heeft gesteld aan de concentratie op de Nederlandse bankmarkt na de overname door Ageas van bepaalde activa van ABN AMRO. De over te nemen bedrijfsonderdelen hebben samen ruim 35.000 commercial-banking klanten, 8.000 particuliere klanten en 1.400 medewerkers. Volgens de verkoopvoorwaarden dekt ABN AMRO aanvankelijk het kredietrisico voor EUR 10 miljard aan risicogewogen activa. Het kapitaal dat nodig is om dit kredietrisico te dekken, zal in de loop van de tijd vrijvallen.

De businesses in kwestie hebben over 2007 een proforma nettowinst vóór belastingen behaald van circa EUR 140 miljoen. De verkoopprijs is ongeveer EUR 300 miljoen lager dan de nettovermogenswaarde, zoals op 26 juni 2008 door Ageas gemeld. Josef Ackermann, Voorzitter van de Raad van Bestuur en van het Group Executive Committee van Deutsche Bank: "Deze investering is weer een belangrijke stap in onze strategie om de stabiele activiteiten van onze bank verder uit te breiden."

Michael Cohrs, hoofd Global Banking van Deutsche Bank: "Wij zijn ervan overtuigd dat wij door het samenvoegen van het gevarieerde productaanbod, de technologische voorsprong en de kapitaalkracht van Deutsche Bank met het indrukwekkende klantenbestand van delen van ABN AMRO in Nederland in staat zullen zijn om corporate-banking klanten uitstekende dienstverlening te bieden."

Deutsche Bank, op de Nederlandse markt al een vooraanstaande zakenbank, wordt met deze transactie de vierde aanbieder van corporate en investment banking-diensten in Nederland, in aanvulling op haar sterke positie op de wereldmarkt. Na afronding van de transactie zullen de overgenomen activiteiten de merknaam Deutsche Bank voeren en zullen ze deel uitmaken van de Global Transaction Banking business. Jean-Paul Votron, Chief Executive Officer van de Ageas Groep: "Wij hebben hiermee een belangrijke mijlpaal bereikt. De verkoop van deze onderdelen van BU NL van ABN AMRO vormt een belangrijke stap in de afronding van de overname door Ageas van bepaalde activiteiten van ABN AMRO. Wij kunnen ons nu richten op de verdere integratie van de overgenomen activiteiten, zoals gepland, en op het realiseren van de verwachte synergieën."

Na afronding van de transactie, in overeenstemming met de EC-vereisten en onder voorbehoud van de goedkeuring van de lokale toezichthouders, kan de integratie van verschillende internationale private banking-activiteiten en bepaalde gespecialiseerde activiteiten van ABN AMRO in de Ageas -organisatie beginnen. De combinatie van Ageas en ABN AMRO levert een uitgebreid commercial banking-netwerk op en meer mogelijkheden voor innovatieve productontwikkeling. Klanten krijgen direct toegang tot brede deskundigheid bij een sterke lokale aanwezigheid.

Ageas en ABN AMRO zullen erop toezien dat de belangen van medewerkers en klanten worden behartigd in de periode tot de afronding van deze transactie. Ondertussen worden klanten door hun vaste contactpersoon op de hoogte gehouden van alle relevante ontwikkelingen. De transactie wordt naar verwachting aan het begin van het vierde kwartaal van dit jaar afgerond onder voorbehoud van de goedkeuring van De Nederlandsche Bank, de EC en andere regelgevende instanties.