Wisselende opinies Aegon

In de afgelopen week zijn de koersen van de financials erg volatiel te noemen. Onder meer het Nederlandse Aegon liet zowel een sterke stijging als daling van in de koers zien. Dit door diverse berichtgevingen uit zowel Amerika als Europa. Analisten zijn zeer wisselend in hun opinie over het Nederlandse Aegon . De laatste dagen zijn er zowel koop- als verkoopadviezen afgegeven. De consensus voor het aandeel is desondanks nog steeds vrij positief.

Reacties op nieuwsberichten
Afgelopen weekend werd bekend dat er een reddingsoperatie door de Amerikaanse overheid is opgezet voor de noodlijdende hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac. Dit nieuws zorgde op maandag voor flinke koerssprongen voor alle financials wereldwijd. Aegon klom met 6,5%.

Het dramatische nieuws dat het Amerikaanse Lehman Brothers niet lang daarna naar buiten bracht zorgde echter weer voor een nerveuze stemming. De zakenbank kwam vervroegd met zijn tweedekwartaalcijfers waarin wederom een miljardenverlies moest worden gemeld. Dit nieuws zorgde ervoor dat de kredietzorgen weer de overhand hebben genomen en de koersen van de financials weer daalden. Op donderdag (11-09, red.) moest Aegon 2,1% inleveren.

Wisselende opinies
In de afgelopen periode zijn er voor het aandeel Aegon zowel koop- als verkoopadviezen afgegeven. Zo verlaagden de analisten hun advies van houden naar verkopen. De analisten zijn van mening dat Aegon haar rendement op het eigen vermogen moet verhogen.

Tegenover deze downgrade was er een upgrade voor het aandeel door de analisten van Lehman Brothers. Zij hebben het advies voor Aegon verhoogd van houden naar kopen. De opwaartse bijstelling is het gevolg van de recente stijging van de Amerikaanse dollar. De analisten vinden tot slot dat de zorgen omtrent de solvabiliteit overtrokken zijn.

Op dit moment staan voor het aandeel 13 koop-, 14 houd- en 4 verkoopadviezen uit. Hiermee staat het aandeel in de middenmoot van de sector verzekeraars. Binnen de sector krijgt het aandeel zelfs de meeste verkoopadviezen. Door de vele houd- en koopadviezen die daar echter tegenover staan is de consensus voor het aandeel nog redelijk positief.

De koers van het aandeel is in een jaar tijd gedaald van 13 euro tot 8,65 euro (slotkoers 10-09, red.). Analisten schatten het koersdoel gemiddeld genomen op 11,04 euro, wat een verwachte outperformance oplevert van 27,56%. De koersdoelen zijn zeer divers. De range van de meeste recente adviezen ligt tussen 8,40 euro ( HSBC ) tot 16,20 euro (ABN Amro).