ASML volgens analisten koopwaardig na aanzienlijke koersdaling

SNS Securities heeft maandag zijn advies voor ASML verhoogd, omdat het aandeel volgens de analist zijn voorlopige dieptepunt van de cyclus heeft bereikt. Morgan Stanley verlaagde daarnaast vorige week no weliswaar zijn koersdoel, met het nieuwe koersdoel zitten ze nog oven het gemiddelde. Over het algemeen zien analisten het daarom zonnig in voor ASML .

Door onze redactie

Voorbij dieptepunt
Analist Victor Bareño van SNS Securities heeft zijn advies voor ASML verhoogd van ‘accumulate’ naar ‘buy’. De analist verwacht dat de orders voor chipmachines in de komende maanden zullen dalen door de afkoeling van de wereldeconomie. Een forse krimp wordt door de analist echter niet verwacht, aangezien de vertraging in de economische groei naar het zich laat aan zien van tijdelijke aard zal zijn.

Daarom is de analist van mening dat ASML zijn dieptepunt van de cyclus heeft bereikt na een koersdaling sinds maart van 25%. Het koersdoel is door Bareño gehandhaafd op 33 euro.

Koersdoel verlaagd
Morgan Stanley verlaagde vorige week nog zijn koersdoel voor ASML met 5 euro tot 35 euro. Na de koersdaling zit al het slechte nieuws volgens de analisten nu inmiddels verwerkt in de koers. Zelfs wanneer de prognose voor de orders in het derde kwartaal licht teleurstellend zouden zijn zien zij een opwaarts potentieel van 42%. Het advies is daarom blijven staan op ‘overweight’.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 18 koop- en 12 houdadviezen uit, terwijl slechts 1 analist een verkoopadvies heeft uitstaan. Hierdoor is de consensus goed te noemen, terwijl het sentiment door de recente opwaardering van SNS Securities positief is.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 31,88 euro, wat een verwacht opwaarts potentieel genereert van iets meer dan 29%. De koersdoelen van zowel SNS Securities (33 euro) als Morgan Stanley (35 euro) liggen hier echter boven en geven aan dat analisten het nog zonnig in zien.