ASML krijgt minder orders, wel positief, aandeel zakt 4 procent

ASML , een van de grootste chipmachinefabrikanten van de wereld heeft vandaag bekend gemaakt, tijdens de presentatie van de tweede kwartaal cijfers, dat er in het derde kwartaal minder orders zullen binnenkomen. Nieuwe orders die binnenkomen zullen niet meer waard zijn dan 500 miljoen euro wat minder is dan een derde van de omzet in het tweede kwartaal. De grootste concurrent van ASML , Applied Materials houdt vast aan winst- en omzetdoelen echter dalen de verkopen met 3 tot 10 procent. Het aandeel noteert omstreeks 10.10 uur een verlies van ruim 4 procent op een koers van 24,69 euro.

Goede verwachtingen
Volgens topman Eric Meurice zijn klanten voorzichtiger geworden en nemen de tijd om te kijken hoe de chipmarkt er in 2012 uit zal zien. Het bedrijf uit Veldhoven geeft geen prognose voor 2012 maar vermeld wel dat de wereldwijde verwachtingen gezond zijn omdat er nieuwe chiptechnologieën voor iPads en pc’s in aantocht zijn. ASML profiteert al sinds 2010 van de groeiende vraag naar chips voor smartphones en pc’s. In het eerste kwartaal van dit jaar boekte ASML een omzet van 1,45 miljard euro met in het tweede kwartaal een recordomzet van 1,5 miljard euro. Nettowinsten stegen van 395 miljoen euro naar 432 miljoen euro.
<a href='/aandeel/4-asml'> ASML </a> hoofdkantoor ingang minder orders
Hoofdkantoor ASML

Geen winstwaarschuwing
Het bedrijf geeft geen winstwaarschuwing af omdat er nog voor ruim 2,7 miljard euro aan orders in portefeuille is. Volgens financieel topman Peter Wennink is dit een normale correctie, na een periode van sterke groei. Over het algemeen duurt dit een aantal kwartalen, daarna zal de markt weer opleven, aldus de topman.

Contract verlenging
De Fransman Eric Meurice kreeg ook te horen dat de raad van commissarissen zijn contract willen verlengen met twee jaar tot maart 2014. Aandeelhouders kunnen hierover volgend jaar tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders over beslissen. Meurice is sinds oktober 2004 in dienst voor ASML . Daarvoor heeft hij bij televisiefabrikant Thomson en computerconcern Dell gewerkt.

Applied Materials
Het Amerikaanse bedrijf Applied Materials verwacht dat de vraag naar chipmachines zal groeien en vooral in opkomende economieën. De totale markt voor chips zal dit jaar stijgen van 30 miljard naar 33 miljard dollar.