Ballast Nedam maakt onverwachts meer winst in eerste zes maanden, koers stijgt 4,5 procent

Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft onverwachts een hogere winst gemaakt in de eerste helft van dit jaar dan dezelfde periode een jaar eerder. Tevens handhaaft het bedrijf uit Nieuwegein de prognose voor het hele jaar. De verwachting is een operationele winst van 15 tot 20 miljoen euro. Volgens het persbericht dat vandaag is gepubliceerd is de nettowinst voor de eerste zes maanden met 50 procent gestegen naar 4 miljoen euro dan het eerste half jaar van 2010. Het aandeel Ballast Nedam noteert op de Amsterdamse SmallCap rond 16.41 uur een winst van bijna 4,5 procent op een koers van 13,32 euro.

Goede effecten door verlaging overdrachtsbelasting
Het bouwbedrijf verwacht voor de komende tijd dat de concurrentie zal toenemen en dat er prijsdruk zal optreden. Tevens vermeldt Ballast Nedam dat door de verlaging van de overdrachtsbelasting de woningmarkt beter zal functioneren op zal op termijn positief uitwerken voor nieuwbouwwoningen. Topman van Ballast Nedam Theo Bruijninckx zegt in een gesprek met DFT dat hij de verlaging van de overdrachtsbelasting wel ok winst. “Hoewel ik niet verwacht dat de huizenmarkt in 2012 al zal aantrekken, en denk dat ook die laatste 2 procent nog weg moet, ben ik wel positief”

Stabiele orderportefeuille
De onverwachte grote winst is te danken aan grote langjarige projecten. De bouwer wil zich concentreren op de integrale projecten en de nichemarkten zoals de industriebouw, ziekenhuizen, offshore windmolens, secundaire grondstoffen en alternatieve brandstoffen. Vooral de resultaten in de regiobedrijven, de vastgoedontwikkelingen en de prefabbedrijven deden het slechter dan verwacht.
De omzet van Ballast Nedam daalde echter wel van 625 miljoen euro naar 608 miljoen euro in het eerste half jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2010. De orderportefeuille blijft stabiel op 1,7 miljard euro voor de eerste zes maanden.