Dramatisch jaar Shell

Het zal u natuurlijk niet verbazen dat Royal Dutch Shell dit jaar een dramatisch beursjaar beleeft. Dit jaar verloor het aandeel ruim 40 procent en trekt daarmee de AEX-index alszijnde zwaargewicht hard omlaag. Andere grote verliezers in de AEX-index zijn Unibail-Rodamco-Westfield en Galapagos.

Het gezegde 'never sell Royal Dutch Shell ' pakte dus voor 2020 heel slecht uit. Veel beleggers kochten Royal Dutch Shell vaak vooral om het doorgaans heel hoge dividendrendemente maar dat bleek helaas dit jaar toch een echte valuetrap.

Top verliezers AEX-index 2020

Koers shell rendement

Koers Royal Dutch Shell halveerde ruimschoots in 2020

Koers shell

Waar het aandeel begin dit jaar nog relatief stabiel net onder de 30 euro kabbelde, en ook op dat niveau ook al een bovengemiddeld dividendrendement had, zakte het aandeel in februari en maart gigantisch. Begin april was er een kort herstel tot rond de 17 euro maar sindsdien gleed het aandeel tot midden november tot rond de 10 euro. Sinds dit dal is het aandeel weer relatief sterk opgeveerd tot net onder de 16 euro. Veel groene beleggers twijfelen aan Royal Dutch Shell 's businessmodel dat natuurlijk sterk op fossiele brandstoffen leunt. Anderzijds is Royal Dutch Shell ook erg actief met biobrandstoffen, windenergie en vooral waterstof.

Royal Dutch Shell versus Europese oliesector

Shell olie

Het aandeel is dus vanaf begin dit jaar één van de grootste underperformers van de Europese olie- en gassector. Overige slecht presterende aandelen uit de peergroup zijn onder andere Holiday Island Holdings Inc , Green Globe International Inc en Kali Inc .

Momentum olie- en gassector

aandeel


Vanaf 2012 heeft de sector ruim 129 procent winst en vanaf 2007 153 procent winst.

De omzet van het concern uit Den Haag over dit jaar komt uit op 236,06 miljard euro. Zo blijkt uit gemiddelde verwachting van de analisten. Dit is fors minder dan de omzet over 2019 toen de omzet 344,88 miljard euro bedroeg.

Historische omzetten en resultaten Royal Dutch Royal Dutch Shell in beeld plus taxaties 2020

koersgrafieken

Royal Dutch Royal Dutch Shell Arnhem olie ©

Royal Dutch  <a href='/aandeel/profiel/12-royal-dutch-shell'>Royal Dutch Shell</a>
Royal Dutch Royal Dutch Shell


De analisten rekenen voor 2020 op een nettowinst van 4,86 miljard euro. Volgens de jongste analistenconsensus houdt het bedrijf over dit jaar een winst per aandeel van 62 cent over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 25,71 uit.

Fors dividend Royal Dutch Royal Dutch Shell

Per aandeel wordt door de analisten een dividend van 78 cent verwacht. Royal Dutch Royal Dutch Shell 's dividendrendement komt hiermee uit op 4,89 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de olie- en gassector ligt op een magere 0,48 procent. Het is de verwachting dat het bedrijf op 12 februari een interimdividend van 23 cent uit zal gaan keren.

Royal Dutch Shell dividendrendementen


Actuele koersdoelen nabij de 19 euro

Berenberg, Sanford C. Bernstein & Co en Independent Research gaven de meest recente adviezen voor het aandeel.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt de beurswaarde 70,76 miljard euro. Het aandeel was de voorbije 12 maanden vrij volatiel. Sinds een jaar terug staat het aandeel 36 procent in het rood. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 10 en de 27 euro.

Historische koersen Royal Dutch Royal Dutch Shell afgelopen 10 jaar

koersgrafieken royaldutchshell

Klikt u hier voor dividend aandeel Royal Dutch Shell. Het aandeel staat om 16.22 2,36 procent lager op 15,94 euro.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.