Boekwinsten stuwen resultaat DSM

Chemieconcern DSM heeft de winst in het tweede kwartaal op jaarbasis flink opgevoerd dankzij boekwinsten op twee transacties. Als die buiten beschouwing worden gelaten, bleef de winst vrijwel gelijk. De nettowinst van DSM steeg van 149 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2010 tot 392 miljoen euro in het afgelopen kwartaal. Dat bleek uit de dinsdag gepubliceerde resultaten.
DSM heeft geen moeite met doorberekenen hogere grondstoffenprijzen

Het is een moeilijke economie, maar DSM blijft sterk in de markt

Dat resultaat is echter inclusief boekwinsten van 226 miljoen euro na belasting. Voor belasting ontving DSM 140 miljoen euro voor de verkoop van een belang in Danisco aan het Amerikaanse DuPont. De verkoop van het onderdeel Elastomers aan Lanxess bracht 110 miljoen euro op.

Exclusief
Exclusief de boekwinsten bleef onder de streep 166 miljoen euro over. Dat is 5 procent meer dan de 158 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2010. DSM haalde een omzet van 2,3 miljard euro, 7 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebit) uit voortgezette activiteiten steeg met 3 procent tot 238 miljoen euro.

Het nettoresultaat exclusief boekwinsten is gelijk aan de gemiddelde verwachting van analisten. De omzet en het bedrijfsresultaat vielen wat lager uit dan de ramingen.

Nutrition
Het concern verwacht dit jaar sterk te presteren, vooral dankzij het onderdeel Nutrition. Deze voedings- en vitaminedivisie boekte het beste kwartaalresultaat ooit ondanks een negatief wisselkoerseffect van 20 tot 25 miljoen euro. De dollar daalde in het tweede kwartaal met ongeveer 13 procent ten opzichte van de euro, terwijl de Zwitserse frank 11 procent steeg.

DSM verwacht dat het ''positieve momentum'' bij Nutrition aanhoudt. Goede volumes, prijsverhogingen en verdere kostenbesparingen moeten daarbij deels opwegen tegen schommelingen in de dollar en de frank.

De divisie Pharma blijft onder druk staan door ''uitdagende marktomstandigheden'' en presteerde daardoor ''ruim onder een acceptabel niveau.'' De resultaten bij het onderdeel zullen dit jaar lager uitvallen dan vorig jaar.

ANP