Verlies Swedish Automobile loopt sterk op

Swedish Automobile, het Nederlandse moederbedrijf van het Zweedse automerk Saab, heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies van 224,2 miljoen euro geboekt. Dat is ruim vier keer zoveel als een jaar eerder, zo bleek woensdag uit de halfjaarresultaten van het bedrijf.

Swedish Automobile boekte in de eerste 6 maanden van dit jaar een omzet van 359 miljoen euro. Het grootste deel daarvan werd in de eerste 3 maanden binnen gehaald, in het tweede kwartaal viel de omzet terug tot 101,9 miljoen euro. De productie bij Saab ligt door financiële problemen al maandenlang grotendeels stil.

Saab reageert op dieprode cijfers: "blijven optimistisch"


Verliezen lopen opTopman Victor Muller sprak in een verklaring van een ,,ongelooflijk zwaar'' kwartaal. Het bedrijf blijft op zoek naar geld om een herstart op korte termijn mogelijk te maken.

Koffiedik kijken
Muller kon echter niet garanderen dat het bedrijf daar ook in zal slagen. ,,We kunnen niet al te ver in de toekomst kijken. We overwegen alle mogelijke opties om het voortbestaan van Saab te garanderen.''

Swedish Automobile voorspelde woensdag een ,,substantieel'' verlies over heel 2011. De eerder geformuleerde verkoopdoelstellingen voor dit jaar worden herzien zodra er meer zicht is op de effecten van de huidige problemen op de activiteiten van het bedrijf.

In het afgelopen kwartaal wist het voormalige Spyker Cars nog 3197 auto's aan dealers te verkopen, dat waren er bijna 5000 minder dan een jaar eerder. De productie viel in het tweede kwartaal terug tot nog geen 2000 nieuwe auto's, tegen bijna 9500 in het tweede kwartaal van 2010.