Consensus Wolters Kluwer blijft positief ondanks zwakke vooruitzichten

Wolters Kluwer heeft bekendgemaakt wederom zijn groeiverwachtingen voor 2008 te verlagen. In een tussentijds handelsbericht liet de uitgever weten dat de omzetgroei voor dit jaar onder de 3% zal uitkomen. Analisten noemen de gepresenteerde vooruitzichten zwak en prefereren concurrent RELX . De consensus voor het aandeel blijft positief.

Omzetwaarschuwing
De omzetwaarschuwing is reeds de tweede van dit jaar. In juli werd de verwachting al verlaagd van 4 % naar 3%. In 2007 wist Wolters Kluwer nog een omzet te behalen van ruim 3,4 miljard euro. Het concern verwacht een winst per aandeel te behalen tussen de 1,52 euro en 1,57 euro. De kasstroom wordt geraamd op ongeveer 400 miljoen euro.

Het bedrijf heeft te kampen met verslechterende marktomstandigheden voor producten die niet op abonnementen gebaseerd zijn, zoals advertenties en boeken. Uit deze producten haalt Wolters Kluwer ongeveer 30% van zijn omzet

Wolters Kluwer liet ook weten het mes te zetten in de gezondheidstak. Het concern zal slecht renderende producten op korte termijn afstoten. Volgens het bedrijf gaat het om producten zonder abonnement, maar ook tijdschriften. Verder moet de divisie sneller de overgang maken naar online producten en software.

In februari van dit jaar kondigde Wolters Kluwer al aan dat het zou gaan bezuinigen, waaronder het schrappen van een niet nader genoemd aantal banen. Deze zouden verdwijnen door het opheffen van dubbele functies en het uitbesteden van werk naar lagelonenlanden. De ingreep zou vanaf 2011 een jaarlijkse besparing opleveren van 50-75 miljoen euro.

De uitgever ziet zich nu genoodzaakt dit programma te intensiveren. Kantoren zullen sneller worden samengevoegd en werknemers zullen sneller moeten gaan werken met hetzelfde computersysteem. Wolters Kluwer heeft zich nu ten doel gesteld om eind 2011 931 voltijdbanen minder te tellen. De hiervoor genoemde arbeidsplaatsen maken voor ongeveer 5% uit van het totale personeelsbestand. Een deel van de banen zal verdwijnen via natuurlijk verloop maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

Zwakke vooruitzichten
De analisten van het beursblad Beursexpres blijven positief over het aandeel en noemen het ondergewaardeerd. Het bedrijf zegt van plan te zijn het progressieve dividendbeleid gewoon voort te zetten. Na de recente opmars van de Amerikaanse dollar is het gegeven dat de winstverwachting van Wolters Kluwer zoals te doen gebruikelijk op basis van constante wisselkoersen niet echt een probleem te noemen zo stellen de analisten. De verbeterde wisselkoers levert zelfs wat opwaarts potentieel voor winsttaxaties op zo wordt besloten.

De analisten van ABN Amro vinden dat Wolters Kluwer zwakke vooruitzichten van de omzetgroei heeft gepresenteerd mede omdat de eerdere verwachting van 3% autonome groei over 2008 niet zal worden gehaald. De trading update is voor de analisten behoorlijk teleurstellend nieuws. Momenteel worden de aandelen verhandeld op een koers-winstverhouding van 9,5 maal de winst over 2008 en 8,9 maal de winst over 2008. Concurrent RELX wordt momenteel verhandeld op 12,4 maal de winst en 11,5 maal de winst en het verschil met Wolters Kluwer vinden de analisten gerechtvaardigd. Dit beeld wordt volgens de analisten versterkt omdat RELX sneller groeit dan Wolters Kluwer , die bovendien ook nog eens met drie winstwaarschuwingen kwam afgelopen jaar. De analisten laten hun houdadvies voor Wolters Kluwer ongewijzigd. Voor RELX hebben de analisten momenteel een koopadvies uitstaan.

RELX zal op 13 november met een trading update naar buiten komen.

Wolters Kluwer vs RELX
Op basis van de consensus verslaat RELX Wolters Kluwer . Voor RELX zijn op dit moment 19 koop-, 7 houd- en 2 verkoopadviezen afgegeven. Voor Wolters Kluwer zijn dit 14 koop- 11 houd- en 2 verkoopadviezen. Hierdoor is de consensus voor RELX positiever dan van Wolters Kluwer .


Bron: Thomson Reuters

De bovenstaande grafiek toont de rendementen van Wolters Kluwer (blauw) en RELX (rood). Als benchmark is de AEX -index (groen) genomen. Uit de grafiek komt naar voren dat zowel RELX als Wolters Kluwer ten opzichte van de AEX -index outperformers zijn. Het rendement van de AEX bedraagt op dit moment -45%, tegenover -34% voor Wolters Kluwer en -10% voor RELX . RELX presteert hierdoor ook veel beter dan Wolters Kluwer . Wanneer er gekeken wordt naar gelijkenissen in de rendementen van de aandelen wordt duidelijk dat beide aandelen enige correlatie hebben met de AEX -index. Ze vertonen voor een langere periode eenzelfde trend als de AEX -index.