RIM heet vanaf nu BlackBerry

Research In Motion ( BlackBerry zal vanaf maandag worden verhandeld onder de nieuwe naam BlackBerry , nadat het bedrijf vorige week aankondigde zijn naam te veranderen als onderdeel van de nieuwe marketing strategie. Vooralsnog zijn beleggers afwachtend of het bedrijf zich met deze koerswijziging zal weten te herstellen.

BlackBerry wordt BlackBerry

Research In Motion ( BlackBerry ) gaat vanaf heden door het leven als BlackBerry . Niet erg verwonderlijk, aangezien de toestellen van de fabrikant ook al deze naam droegen en BlackBerry als naam niet erg bekend was. Op de Nasdaq worden de aandelen verhandeld onder ticker symbool BBRY en op de Toronto Stock Exchange onder BB.

BlackBerry was jarenlang een pionier in de smartphone industrie, maar heeft de afgelopen jaren zijn marktaandeel zien teruglopen door Apple en Samsung. In een poging marktaandeel te winnen en terug te keren naar winstgevendheid, heeft BlackBerry vorige week een nieuwe serie smartphones bekendgemaakt ronde de lancering van het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 OS.

Beleggers zijn vooralsnog echter niet overtuigd, wat terug te zien was in de koersdaling van meer dan 10 procent. Veel investeerders zijn teleurgesteld dat de nieuwe smartphones pas halverwege maart verkocht gaan worden op de cruciale Amerikaanse markt, terwijl thuisland Canada voorrang krijgt. Ook in Nederland wordt het nieuwste model Z10 pas in maart beschikbaar, terwijl het tweede nieuwe toestel pas medio april in de winkels ligt.

Koers bijna 6% omhoog

Maandag voorbeurs steeg de koers van het aandeel echter met bijna 6 procent tot 13,79 dollar, nadat analisten van Bernstein Research het advies voor het aandeel verhoogden naar ‘outperform’. De analisten, die al 3 jaar geen koopadvies voor het aandeel hadden uitstaan, verhoogden daarnaast het koersdoel met 10 dollar tot 22 dollar.

Bernstein heeft het advies verhoogd, omdat zij verwachten dat BlackBerry 10 een sterke lancering tegemoet gaat. Zelfs als de perspectieven voor de langere termijn voor het besturingsplatform erg onzeker zijn, verwachten de analisten dat BlackBerry 10 een sterk debuut gaat maken.

Consensus

Voor het aandeel staan momenteel 5 koop-, 10 houd- en 9 verkoopadviezen uit. Dit laat nogmaals zien dat analisten sceptisch zijn over de mogelijkheden van het bedrijf. Met een gemiddeld koersdoel van 10,28 dollar verwachten zij daarbij dat de koers in de komende periode gaat dalen met bijna 6 procent.