Tij lijkt te keren bij BlackBerry, groei bij zelfrijdend

Het aandeel BlackBerry liet de voorbije maanden een fors herstel zien. Sinds eind oktober koerst het aandeel ruim 38 procent hoger. Het lijkt er op dat de overstap van smartphones naar zelfrijdende auto's/software een goede keuze was. Over 2017 behaalde het bedrijf een omzet van ruim 190 miljoen dollar in het softwaresegment. De brutomarges kwamen op 74 procent uit.

Focus naar zelfrijdend

Diverse analisten roemen deze hoge marges in combinatie met de vrij hoge stabiliteit ervan omdat de omzet grotendeels uit doorlopende softwarecontracten komt. BlackBerry werkt nu ook samen met Delphi om een besturingssysteem op te stellen voor zelfrijdende auto’s. Delphi is zelf ook weer samen actief met o.a. Intel en Mobileye om in 2019 taxi’s te produceren.

Eerder maakte BlackBerry haar nieuwe platform voor zelfrijdende auto’s Jarvis bekend. Jarvis focust zich vooral op het sneller scannen van plattegronden en het optimaliseren van veiligheidsrisico’s. De topman van Tata Motors gaf onlangs aan dat door het Jarvis-platform software veel sneller gescand kan worden: in 7 minuten in plaats van 30 dagen.

BlackBerry hoopt met haar QNX besturingssysteem voor auto’s het gros van haar omzet te kunnen behalen. QNX wordt nu al in ruim 50 miljoen auto’s gebruikt. BlackBerry werkt voor dit systeem nauw samen met Qualcomm . BlackBerry wil zodoende haar software in de hardware van Qualcomm plaatsen. Andere partners in deze samenwerking zijn o.a. Bosch, Denso en Magna.

BlackBerry maakte recent ook bekend dat het successen heeft behaald met het opnieuw krijgen van diverse contracten met de Amerikaanse overheid (defensie en Treasury) en met diverse Europese overheden. In totaal heeft BlackBerry nu 36 deals getekend.

De Canadese topbelegger Prem Watsa, ook wel de Warren Buffett van het noorden genoemd, is met ruim 500 miljoen dollar één van de grootste beleggers in het bedrijf.

Over dit jaar komt de omzet volgens de analisten uit op 938,42 miljoen dollar. Dit is aanzienlijk meer dan de omzet over 2016 toen het bedrijf 1,31 miljard dollar verdiende.

Historische omzetten en resultaten BlackBerry in beeld plus taxaties 2018

historische koersen

De analisten rekenen voor 2018 op een nettowinst van 54 miljoen dollar. Gezien de laatste analistenconsensus heeft het bedrijf dit jaar een winst per aandeel van 10 cent. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op een forse 121,1 te liggen.

Dividendbetalingen over dit jaar worden door de analisten niet verwacht. Het doorsnee dividendrendement van de mobiele telefonie aanbieders ligt op een summiere 1 procent.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt BlackBerry 's marktkapitalisatie 6,31 miljard dollar.

Om 18.35 stond het aandeel 0,08 procent hoger op 12,11 dollar.

Historische koersen BlackBerry afgelopen 10 jaar

historische koersen blackberry

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.