Hoge schulden lijken Petrobas tot verkopen te dwingen

De relatief forse schuldenlast van het Braziliaanse olieconcern Petrobas lijken het bedrijf tot het verkopen van olielicenties te gaan dwingen. Bloomberg noemt als gegadigden hiervoor Exxon Mobil en Royal Dutch Royal Dutch Shell . Later dit jaar komen er veilingen voor olievelden in Latijns-Amerika en het lijkt er op dat Petrobas hier niet aan mee kan gaan doen. Momenteel hebben 71 olieconcerns zich al aangemeld voor de veiling (ondermeer BP en Chevron).

Schulden als raket omhoog

Petrobas heeft momenteel een schuldenlast van ruim 96 miljard dollar. Dit is volgens Bloomberg al vier maal de schuld van 2008. Petrobas exploiteert momenteel zo’n 90 procent van Brazilliaanse olievelden. Geregeld moet het bedrijf onder haar kostprijs verkopen vanwege grote prijsfluctuaties. Mede hierdoor liggen de resultaten van het bedrijf fors onder druk. Dit jaar daalde het aandeel met 8 procent.

De Braziliaanse overheid schat de opbrengst van de veiling in op circa 5 miljard dollar. In november komt er nog een tweede veiling voor velden in het zuidoosten van Brazilië.