Forse omzetdaling ASML, koers echter in de plus door outlook

Over het afgelopen kwartaal zag chipmachinefabrikant ASML haar omzet behoorlijk dalen tot 892,1 miljoen euro. Over het eerste kwartaal van vorig jaar boekte ASML nog een omzet van 1,25 miljard euro. De fors lagere omzet wordt door analisten vooral verklaard door uitgestelde orders. Vooral de mutatie van de pc-markt zorgt voor veel intrekkingen en uitstellingen van orders.

Per juli dit jaar zal Peter Wennink de nieuwe CEO van ASML worden. Wennink, nu nog CFO, volgt hiermee Eric Meurice op die voorzitter gaat worden.

Winst omlaag

Het nettoresultaat daalde van 282 naar 96,2 miljoen euro. Dit winst per aandeel ging van 68 cent naar 24 cent. Ondanks de lagere resultaten reageren de beleggers enthousiast getuige de ruime koerswinst van ruim 8,8 procent op 55,83 euro (om 12.07). Het aandeel noteert hiermee ruim boven het gemiddelde koersdoel van 50,07 euro.

Doorgeschoven orders

ASML had eerder al te kennen gegeven dat de omzet van dit jaar in lijn zal gaan liggen met die van 2012. Hierdoor putten de beleggers en de analisten weer moed dat er in de komende kwartalen vermoedelijk een herstel zal komen. ASML verwacht dat de verkoop van chips na de zomer weer aan zal kunnen gaan trekken. Rond deze tijd komt er een nieuwe generatie chipmachines op de markt die nog kleinere chips kan ontwikkelen. Klanten van ASML lijken deze komst af te wachten en hebben dus hun orders doorgeschoven.

ASML :Cijfers waren niet best, maar beleggers zijn enthousiast

Resultaten ASML Q1 2013

<a href='/aandeel/4-asml'> ASML </a> resultaten Q1 2013, results <a href='/aandeel/4-asml'> ASML </a> Q1 2013

Jos Versteeg en Bart Reijnen over ASML

Analist Versteeg was niet enthousiast over de cijfers over het eerste kwartaal. Ook de nieuwe orderstroom is volgens hem nog niet erg hoopgevend.

Sinds de crisis gaat het beter met aandeel ASML