JPMorgan Chase wint Britse rechtszaak van $ 1,7 miljard over de verkoop van olievelden in Nigeria

 • JPMorgan Chase (NYSE:JPM) heeft gewonnen in een Britse rechtszaak van $ 1,7 miljard tegen Nigeria over zijn rol in een betwiste olieveldverkoop in 2011, meldde Reuters dinsdag.
 • De civiele zaak heeft betrekking op de verkoop door Nigeria van offshore olieveld OPL 245 aan Royal Dutch Shell (SHEL) (OTCPK:RYDAF) en Eni in 2011. Nigeria beweerde dat JPMorgan (JPM) "grove nalatigheid" had bij het opvolgen van instructies van bevoegde overheidsfunctionarissen om door de energiebedrijven betaalde bedragen over te maken naar een geblokkeerde rekening van een bedrijf dat nauw gelieerd is aan de voormalige olieminister van het land, Dan Etete.
 • Nigeria beweerde dat JPMorgan (JPM) zijn Quincecare-plicht had geschonden, die banken verplicht de instructies van een klant te negeren als het opvolgen ervan zou kunnen leiden tot fraude jegens die klant. De rechter van het Londense Hooggerechtshof zei dinsdag echter in een uitspraak dat een dergelijke schending niet heeft plaatsgevonden.
 • Nigeria eiste een schadevergoeding voor het geldbedrag dat naar het bedrijf van Etete, Malabu Oil and Gas, was gestuurd - ~ $ 875 miljoen, plus rente, wat neerkomt op meer dan $ 1,7 miljard.
 • De vergunning voor OPL 245 was in 1998 door de Nigeriaanse militaire heerser Sani Abacha verleend aan een bedrijf dat eigendom was van Etate. Latere Nigeriaanse regeringen betwistten jarenlang de rechten op het veld totdat er overeenstemming werd bereikt om het veld aan Royal Dutch Shell en Eni te verkopen.
 • In 2020 wonnen Royal Dutch Shell (SHEL) en Eni het ontslag van een omkopingszaak van $ 1 miljard met betrekking tot de OPL 245-licentie.

  Over het lopende jaar ligt de consensus van de omzet van het bedrijf uit New York City op 129.91 miljard dollar. Dit is licht meer dan de omzet over 2021 toen het bedrijf 121.65 miljard dollar verdiende.

  Historische omzetten en resultaten JP Morgan Chase in beeld plus taxaties 2022

  aandelenanalyses

  JP Morgan Chase Morgan Chicago ©

  JP Morgan Chase
  JP Morgan Chase


  Onderaan de streep rekenen de analisten op een nettowinst van 34.75 miljard dollar. Voor dit jaar ligt de consensus van het resultaat per aandeel op een winst van 11.68 dollar. Zodoende komt de koerswinstverhouding op 11.56 uit.

  Per aandeel rekenen de analisten op een dividend van 4.02 dollar. Het dividendrendement komt hiermee op 2.98 procent te liggen. Het doorsnee dividendrendement van de banken ligt op een aantrekkelijke 3.22 procent.

  Laatste taxaties rond de 139 dollar

  RBC Capital Markets, KBC Securities en Credit Suisse gaven onlangs taxaties voor het aandeel.

  Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt de beurswaarde 411.8 miljard dollar. -17

  Om 15.32 koerst het aandeel 0.13 procent hoger op 135.04 dollar.

  Historische koersen JP Morgan Chase voorbije 12 jaar

  aandelenanalyses jpmorganchase

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.