AEX krijgt vers bloed en TOM als uitdager

Afgelopen vrijdag was er de jaarlijkse herweging van de graadmeters in Amsterdam plaats. Vanaf het begin van deze handelsweek kent de AEX -index 3 nieuwe gezichten met de toetreding van Delta Lloyd, OCI en Boskalis . Zij vervangen Air France-KLM - Air France-KLM , PostNL en Imtech , die naar de AMX -index verhuizen. Ondertussen daagt TOM de AEX met een eigen index.

Naast de wisseling van de wacht in de AEX hebben er ook een aantal wijzigingen in de AMX plaatsgevonden. Naast de degradatie van Air France-KLM - Air France-KLM , PostNL en Imtech zijn Accell , Fagron , Exact en Sligro juist gepromoveerd naar de MidKap. Dit gaat ten koste van AMG , Pharming , Heijmans en Unit 4, die nu zijn terug te vinden bij de SmallKaps.

De Nieuwe AEX : Durk neemt de herziening door

Naar verwachting zullen de aandelen die zijn gepromoveerd een koersstijging zien, terwijl gedegradeerde aandelen een koersdaling zullen moeten verwerken. Dit omdat bijvoorbeeld indexbeleggers hun portefeuille zullen moeten aanpassen op de nieuwe samenstelling van de index die zij volgen.

Hollands glorie

Het alternatieve beursbedrijf TOM wil ondertussen Euronext beconcurreren met een eigen variant van de AEX . TOM werd in 2009 opgericht door BinckBank en Optiver en heeft inmiddels ruim 20% van de optiehandel in handen.

Volgens TOM is de Amsterdamse graadmeter namelijk geen goede weerspiegeling van het Nederlandse beursklimaat, doordat er steeds meer buitenlandse bedrijven in genoteerd staan.

Gewezen wordt daarbij op onder meer OCI , een Egyptisch conglomeraat dat sinds september vorig jaar deel uitmaakte van de AMX en dus nu is gepromoveerd naar de AEX . Maar ook de Franse digitale beveiliger Gemalte heeft een notering in de AEX , net als het Franse staalbedrijf ArcelorMittal.

TOM heeft nog niet aangegeven welke bedrijven er in de index komen en welke naam deze zal dragen. Naar verluidt zou het gaan om NL20. Bedrijven die aan de criteria voldoen dienen in ieder geval het hoofdkantoor in Nederland te hebben en niet eerder een beursnotering in het buitenland gehad te hebben.