ASML, Aegon en Shell volgens beleggers het meest koopwaardig

Beleggersvertrouwen neemt verder af, wel positief

Peter siks
Peter Siks

Het beleggersvertrouwen is in de maand april gedaald. De daling van maart werd voortgezet, al is het sentiment nog wel licht positief. Dat blijkt uit de Saxo Market Sentiment waarin maandelijks ruim vierhonderd beleggende klanten van Saxo Bank vragen over het beursklimaat en hun beleggingen beantwoorden.

Het vertrouwen van beleggers is voor de tweede achtereenvolgende maand teruggevallen. Op een schaal van -15 tot +15 staat dat vertrouwen nu op +1.3, waar dat in maart al was teruggezakt van +2.4 naar +2.

Peter Siks, beleggerstrainer bij de Saxo Academy, ziet verschillende oorzaken voor het afnemende vertrouwen: “De bankencrisis in maart, de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de vraag of we nu wel of geen recessie krijgen, houdt de gemoederen bezig. Want dit laatste zal bepalend zijn voor het rentebeleid van de centrale banken wereldwijd.”

Aex beleggen

In april vorig jaar peilde beleggersbank Saxo voor het eerst onder haar klanten. Toen al was de inval in Oekraïne bepalend voor het gemoed onder beleggers. Siks: “Sindsdien hebben beleggers te maken gehad met stijgende inflatie, opgeschroefde rentes, een chipoorlog en als meest recente de bankencrises. Bij de banken hebben toezichthouders, centrale banken en politici snel ingegrepen en de rust lijkt op dit moment weer enigszins teruggekeerd. De twee thema’s die nu het marktsentiment zullen bepalen zijn de inflatieontwikkelingen en de bedrijfscijfers over Q1.”

Vertrouwen beleggers

Aandelen domineren

Aandelen blijven onverminderd de meest populaire asset. Gemiddeld 8 op de 10 beleggers stelt iedere maand, sinds Saxo is gestart met peilen in maart vorig jaar, beleggen in aandelen te prefereren. Deze maand verkiest ook weer 84% van de ondervraagde beleggers aandelen boven ETF’s (25%), fondsen (23%) en opties (23%). De voorkeur voor ETF’s is wel flink afgenomen, want deze categorie noteerde vorig maand nog 40%.

Asml bay area san jose analist
ASML, Californië, VS
De meest populaire Nederlandse aandelen om te kopen zijn bij de AEX-fondsen: ASML , Aegon en Royal Dutch Shell . Aegon heeft hierbij ING uit de top-3 verdrongen. ASML doet ook mee in de top drie van meest geliefde aandelen om te verkopen, samen met Philips en ING. Opvallend is het verbeterde sentiment rond Just Eat Takeaway, dat de laatste maanden vaak als grote verkoopkandidaat werd genoemd, juist omdat de koersontwikkeling in 2023 eigenlijk teleurstellend is.

Energiesector blijft populairst

De energiesector (34%) blijft onder beleggers het meest populair, gevolgd door de IT-sector (31%) en de financials (27%). Die laatste sector heeft, mede onder invloed van de bankencrisis, wel moeten inleveren.

Europese aandelen (73%) zijn nog steeds het meest in trek, gevolgd door Noord-Amerika (18%) en Azië (slechts 3%). Siks: “Op een termijn van 10-15 jaar is er een trend te herkennen dat de belegger meer over de grens kijkt dan voorheen. De verschuiving naar Europa in het afgelopen jaar heeft sterk te maken met de performance van de S&P500 afgezet tegen de AEX sinds april vorig jaar. Die eerste komt op -8 uit, waarbij de AEX op +5 zit.”

Beleggen sectoren