Thyssenkrupp: offensief en value aandeel

De koers/winst-verhoudingen van het het Duitse Thyssenkrupp waren de afgelopen jaren zeer stabiel. Tussen 2004 en heden noteerden deze ratio’s tussen de 4 en de 11. Voor dit jaar wordt het dividend op een flinke euro getaxeerd. Op basis van de huidige koers is het verwachte dividendrendement dan ook zeer fors. Ook in 2008 leverde het aandeel een fors dividendrendement op maar dit werd sterk veroorzaakt door de lagere beurskoers. Qua karakteristieken kan het aandeel dan ook gezien worden als een value aandeel. Dit is zeer opvallend omdat Thyssenkrupp en flinke conjuncturele exposure heeft. Dit impliceert dat het orderboek van Thyssenkrupp in sterke mate beïnvloedt wordt door de conjuncturele vraag en minder uit de consumptievraag.

Volatiele koers
De laatste jaren waren de rendementen van het aandeel zeer extreem. Tussen 2004 en 2007 leverden beleggingen in het aandeel (forse) outperformances op. Echter in 2008 klapte de koers hard in elkaar en halveerde de koers. Opvallend is dat de koers/winst-verhoudingen wel relatief stabiel bleven. Dit impliceert dat de financiële markten het aandeel sterk conform de ontwikkelingen van de resultaten per aandeel waardeerden.

Instortende commodity-indices

<
Bron: Datastream
Te zien is dat vanaf 2002 de Commodity- Bull-markt werd ingezet. Deze duurde tot en eind 2007. Nog voor het beginnen van de kredietcrisis gingen de grote Commodity-indices al hard omlaag. Duidelijk is dat al de 4 vermelde indices een bijna gelijk patroon hebben. Voor Thyssenkrupp betekenen de lagere commodityprijzen zowel voor als nadeel; aan de inkoopkant zijn de ruwe materialen uiteraard veel goedkoper maar aan de verkoopkant is er door de teruggang van de vraag weer veel minder afzet.

De afgelopen weken was Thyssenkrupp vaak in het nieuws. Het bedrijf kondigde haar cijfers over oktober tot en december 2008 aan en stelde dat het relatief weinig last heeft van de gedaalde commodityprijzen. Over deze periode kwam de omzet uit op 11,5 miljard euro. Dit is een daling van 6%. De nettowinst kwam uit op 240 miljoen euro (voorheen in Q4-2007) was dit 640 miljoen euro. Op de beurs kwam dit nieuws niet als een verrassing. De meeste analisten hadden al een daling van een dergeljke grote gerekend.

Thyssenkrupp heeft tevens aangekondigd dat het haar personeel minder zal gaan laten werken, net zoals in Nederland.