Upgrade voor softwaresector

Vorige week hebben de analisten van Exane BNP Paribas hun advies voor de softwaresector verhoogd van underperform naar outperform. Volgens de analisten heeft de sector zijn inkomsten goed weten vast te houden en daarnaast agressieve kostenbesparingen doorgevoerd welke ervoor zouden moeten zorgen dat de afname van inkomsten uit licentieverkopen in 2009 worden opgevangen.

Softwaresector
Beleggers hebben een helder idee over hoe 2009 zich zal ontwikkelen voor softwarebedrijven en stellen dat met een beetje optimisme gesteld kan worden dat het ergste voorbij is. Daardoor wordt de focus verlegd naar 2010, aldus de analisten. Voor de meeste bedrijven zal 2010 het jaar zijn waarin zij volledig profiteren van de kostenbesparingen en volgens de analisten van Exane BNP Paribas is dit nog niet verwerkt in de koersen van de aandelen in de sector. De analisten voorzien tot slot goede operationele leverage in de sector voor 2010.

Ondanks de huidige economische crisis is volgens de analisten software een sector waar nog genoeg geld valt te verdienen met onder meer een sterk business model en lage behoefte naar kapitaal, waardoor er gen zorgen zijn over krediet.

Bijstellingen
Naar aanleiding van de opwaartse bijstelling voor de sector heeft de zakenbank ook de taxaties voor diverse aandelen bijgesteld:

  • Autonomy Corp – van neutral naar outperform
  • Aveva Group – van outperform naar neutral
  • Misys – van underperform naar neutral
  • Sage Group – van outperform naar neutral
  • Software AG AG – van neutral naar underperform
  • SAP AG – van underperform naar outperform

    Naast de adviesverhoging voor het aandeel SAP AG hebben de analisten het aandeel toegevoegd aan zijn Key Buy List omdat het een gelimiteerd neerwaarts risico met daarnaast een uitstekend opwaarts potentieel vanwege de sterke kostenbesparingen en solide orderinstroom.

    Momenteel staan er voor het aandeel SAP AG 27 koop-, 15 houd- en 11 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 32,29 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 13,06%. Voor 2009 verwachten analisten gemiddeld een winst per aandeel van 1,92 euro, waardoor de koers/winstverhouding 14,85 bedraagt.