Kas Bank verrast analisten

Donderdagmorgen heeft Kas Bank zijn resultaten over 2009 bekend gemaakt. De effectenbewaarbank wist zich in vergelijking met 2008 goed te herstellen. Zo wist het een verlies van 39,9 miljoen euro uit 2008 om te buigen naar winst. Analisten waren niet verrast door de resultaten. Voor de presentatie gingen zij uit van een succesvol jaar.

Door onze redactie

Winst
In de eerste helft van 2009 was de winst al gauw 11,5 miljoen euro. Het herstel wist zich na het tegenvallende jaar geleidelijke voort te zetten. Uiteindelijk was het resultaat voor 24,6 miljoen euro aan nettowinst. In vergelijking tot het verlies uit 2008 van maar liefst 39,9 miljoen euro wist Kas Bank zich knap te herstellen.

Het operationeel resultaat heeft een prestatie geleverd van 21 miljoen euro winst. Hiermee deed Kas Bank het 12% beter dan in 2008. Bovendien voldeed Kas Bank aan haar eigen doelstelling om ieder jaar zich met 8% winst te ontwikkelen. De beleggingsresultaten kwamen dit jaar op 28,8 miljoen euro. terwijl dit in 2008 nog maar 10,8 miljoen euro bedroeg.

De aanbieder van effectenbewaardiensten wist ook op de baten vooruitgang te boeken. De stijging was maar liefst 6% voor de rentebaten en zo goed voor een totaal van 136,9 miljoen euro. De provisiebaten deden het minder goed en kwamen onder druk te staan. De daling van 89,2 miljoen euro naar 75,3 miljoen euro oftewel 16%.

Kostenbesparing en overnames
Albert Röell, bestuursvoorzitter bij Kas Bank , gaf aan dat de kostenbesparingen voor 2010 verder gaan. ‘Wij streven ernaar om dit naar de onderkant van de bandbreedte te brengen. We verwachten dat de kostenkant blijft dalen,’ aldus de topman. Kas Bank richt zich nog steeds op het herstel en stabilisatie na een turbulent 2009. Het wist daardoor de marktvolumes niet op het oude niveau te krijgen van vóór de kredietcrisis, ook mede door de onstabiele sfeer op de financiële markten. Vandaar dat er dan ook besloten is om zich te onthouden van concrete verwachtingen voor 2010. De inkomsten van 132 miljoen euro zijn op ongeveer hetzelfde niveau gebleven als in 2008. Kas Bank wist wel de kosten terug te brengen met 3%.

De Chief Executive wees erop dat Kas Bank momenteel naar acquisitiemogelijkheden kijkt in Duitsland. Eerder werd er in 2009 de Duitse Kapitalanlagegesellschaft ingelijfd. Kas Bank wil de komende periode het liefst nog twee van dergelijke ondernemingen inlijven.

De winst per aandeel bedroeg 1,69 euro, waar in 2008 nog een verlies per aandeel werd geleden van 2,70 euro.

Door het waarmaken van de doelstellingen verhoogt Kas Bank het dividend per aandeel van 0,45 euro naar 0,73 euro.

Verrast
Analisten waren al voor de publicatie van de jaarcijfers het met elkaar eens over de verwachte resultaten. Zij zagen de effectenbewaarbank in hun verwachtingen herstellen van een zwaar jaar. Kas Bank deed het echter zo goed dat alle verwachtingen van analisten werden overtroffen. Waar analisten de winst op 20,7 miljoen euro in totaal hadden geschat, kwam deze uit op 24,6 miljoen euro. Hetzelfde met de baten. Deze wist zich tot 136,9 miljoen euro te ontwikkelen, analisten voorspelden 131 miljoen euro.