Duitse verzekeraars zien kosten oplopen

Recent hebben verscheidene analisten Duitse verzekeraars nader bekeken, naar aanleiding van de tweedekwartaalcijfers die recent zijn gepubliceerd. Over het algemeen zijn de analisten te spreken over de resulaten van Allianz , maar zijn de meningen verdeeld voor Münchener Rück vanwege vooral de negatieve prijsontwikkeling bij schade- en ongevallenverzekeringen. Wel worden er aantrekkelijke dividendrendementen geboden.

Allianz

Independent Research is positief verrast over de netto-inkomsten die Allianz over het tweede kwartaal wist te realiseren. Daarnaast vinden de analisten het operationeel resultaat voor het segment leven- en gezondheidsverzekeringen bijzonder sterk uitgevallen. Al met al ziet Independent Research daarom geen reden om het ‘kaufen-advies’ voor Allianz te wijzigen en blijft het koersdoel op 155 euro staan.

Société Générale stelt eveneens vast dat de tweedekwartaalcijfers van Allianz beter waren dan verwacht. Eenmalige effecten hebben daarbij geholpen, aldus de analisten. Wat echter niet aan de verwachtingen heeft voldaan was het segment schade/ongevallen. Zodoende houdt Société Générale vast aan zijn ‘hold-advies’ voor Allianz , met een koersdoel van 124 euro.

Münchener Rück

DZ Bank is niet te spreken over de kwartaalcijfers van Münchener Rück en dan met name over de schaden/kosten verhouding. Daarnaast rekenen de analisten erop dat de prijsontwikkeling bij de schade/ongevallenverzekeringen negatief blijft. Zodoende heeft DZ Bank zijn koersdoel voor Münchener Rück verlaagd van 172 euro naar 160 euro. Anderzijds blijft het koopadvies echter gehandhaafd vanwege de kapitaalpositie en het zowel aantrekkelijke als stabiele dividend, tezamen met het lopende aandeleninkoopprogramma.

De netto-inkomsten van Münchener Rück over het tweede kwartaal waren grotendeels in lijn met de schattingen van Independent Research. Het huidige koersniveau van het aandeel laat verder volgens de analisten geen duidelijk opwaarts potentieel zien. De aangekondigde inkoop van eigen aandelen en verhoging van het dividend zouden echter wel de koers moeten ondersteunen. Al met al komt Independent Research voor Münchener Rück niet verder dan een ‘halten-advies’ met een koersdoel van 165 euro.

De Franse zakenbank Exane BNP Paribas heeft juist zijn koersdoel voor Münchener Rück verlaagd met 3 euro tot 150 euro, terwijl het advies is blijven staan op ‘underperform’. In vergelijking met de concurrentie is de schaden/kosten verhouding van de herverzekeraar volgens de analisten hoog, waarmee de uitdagende premiemarkt weerspiegelt begint te worden. Zodoende heeft Exane BNP Paribas zijn winstverwachtingen voor Münchener Rück verlaagd.