Analisten blij met belang Gilde in Gamma

Vrijdag maakte Gamma Holding bekend dat investeringsmaatschappij Gilde Buy Out Partners een belang heeft genomen in de textielonderneming. Analisten stellen dat Gilde een hoge premie betaalt voor het belang in Gamma, terwijl zij ook een substantieel opwaarts potentieel zien voor het aandeel. Tot nog toe volgen echter weinig analisten het aandeel.

Door onze redactie

Belang
Gamma-woordvoerder Jurriaan Spoel bevestigde vrijdag tegen Dow Jones dat Gilde bij verschillende aandeelhouders een totaal belang van 19% in Gamma genomen. Gilde maakte vrijdagmorgen bekend bijna 27,2 miljoen euro te hebben betaald voor het belang van ongeveer 19%. De investeringsmaatschappij kocht de aandelen van ASR Nederland nv, Delta Lloyd Asset Management nv en Allianz Levensverzekering nv voor een prijs van 18,65 euro per aandeel. Gamma Holding bevestigt dat het niet betrokken is geweest bij de transactie.

Hoge premie
Analist Philip Scholte van Rabo Securities stelt in een reactie dat Gilde een hoge prijs betaalt voor het minderheidsbelang. De 18,65 euro per aandeel is volgens de analist een behoorlijke premie voor een niet-controlerend belang. De analist voegt verder toe dat Gilde voor de uitbreiding tot een controlerend belang een nog hogere premie zal moeten betalen.

Het kan volgens Scholte ook zo zijn dat het concern het zien als een investering met een goed rendement voor de lange termijn. Rabo Securities heeft momenteel geen advies uitstaan voor Gamma.

Aandeel fors omhoog
Volgens analist Martijn den Drijver van SNS Securities toont de transactie aan dat de waarde van Gamma nog niet geheel is ingeprijsd in de huidige koers van het aandeel. De analist stelt dat Gilde zal onderzoeken of het Gamma in zijn geheel zou kunnen overnemen, maar dat het zich nu in een moeilijke positie bevindt doordat Kempen en ING niet akkoord zijn gegaan bij de huidige prijs.

Het is echter voor andere aandeelhouders een erg positieve ontwikkeling aangezien het de huidige koers van het aandeel dichter bij de eerlijke waarde brengt, aldus Den drijver. Mede daarom blijft de analist bij zijn buy-advies en hanteert hij een koersdoel van 20 euro.

Licht positief
Er staan op dit moment voor het aandeel 2 koop-, 2 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus licht positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 20 euro, wat een verwacht rendement oplevert van ongeveer 9,59%.