Analisten verhogen taxaties Gamma

Analisten reageerden de afgelopen dagen positief op de belangneming van investeringsmaatschappij Gilde Buy Out Partners in Gamma Holding . Verscheidene analisten hebben hun taxaties voor het aandeel opwaarts bijgesteld en stellen onder meer dat dit pas het begin is, waarbij zij verwachten dat Gilde uiteindelijk Gamma in zijn geheel zal overnemen.

Door onze redactie

Afmelding belang
Waar Gilde zijn belang in belang in Gamma vergrootte, meldde Allianz en ASR hun belang in het concern juist af. Allianz hield volgens een laatste melding per 1 november 2006 een belang van 5,23% in Gamma, ASR hield volgens een laatste melding per 6 oktober 2008 een belang van 8,54% in Gamma.

Gilde wist vorige week een belang te verwerven van ongeveer 19% in Gamma, waarbij de investeringsmaatschappij aandelen kocht van ASR Nederland, Allianz Levensverzekering en Delta Lloyd Asset Management voor een prijs van 18,65 euro per aandeel.

Druk weggenomen
Op 22 juni is het advies voor Gamma door de analisten van ING Research verhoogd van sell naar hold, in reactie op de uitbreiding van het belang van 19% van Gilde Buy Out Partners in het concern. Hierdoor is volgens de analisten de dreigende verkoopdruk voor Gamma weggenomen. Volgens de analisten is de belangneming van Gilde positief voor Gamma op de middellange en lange termijn. Het koersdoel is door de analisten vastgesteld op 17,60 euro.

Pas het begin
Analist Martijn den Drijver heeft op 23 juni het koersdoel voor Gamma verhoogd van 20 euro naar 27,50 euro. De analist stelt dat de recente investering van investeringsmaatschappij Gilde pas het begin is. Gilde heeft ondertussen al 4% via de open markt verworven maar wil geen minderheidsbelang hebben in bedrijven maar deze juist overnemen, aldus Den Drijver.

De analist stelt dat wanneer Gilde uiteindelijk 100% van de aandelen wil bezitten (waarbij het waarschijnlijk zal samenwerken met Parcom, dat momenteel 26% van de aandelen in handen heeft, en waarmee het concern ook heeft samengewerkt tijdens de overname van Nedschroef) het een acceptabel bod zal moeten doen voor de andere aandeelhouders zoals Kempen (dat 10% van de aandelen in bezit heeft). De analist stelt dat een bod van 25 euro per aandeel eerlijk is en heeft op basis daarvan het nieuwe koersdoel gebaseerd. Het advies blijft gehandhaafd op buy.

Koerssprong
Naar aanleiding van de belangneming van Gilde in Gamma spoot de koers werkelijk omhoog. Waar de koers van het aandeel lang kabbelde tussen 11 euro en 13 euro, steeg deze recent naar een koers van boven de 18 euro.

Er staan momenteel voor het aandeel 2 koop- en 3 houdadviezen uit tegenover 0 verkoopadviezen, waardoor de consensus overwegend positief is.