Wolters Kluwer beste Nederlandse large afgelopen jaar, ook dividenden enorme boost

Wolters Kluwer outperformt al jaren

Over het afgelopen jaar is Wolters Kluwer met behoorlijke afstand Nederland's beste large cap aandeel. Vanaf vorig jaar juli tot heden staat het aandeel ruim 30 procent hoger. Andere sterke large caps zijn o.a. Ahold , Heineken en TNT Express . Vooral op de langere termijn is de voorsprong van de uitgever immens: over de afgelopen 10 jaar staat het aandeel ruim 114 procent hoger (exclusief dividenden). Het gemiddelde Nederlandse aandeel won echter een schamele 10 procent in totaal over deze periode.

Het gemiddelde Nederlandse aandeel verloor de voorbije 1 jaar ruim 10 procent. Andere sterk presterende vakgenoten zijn o.a. Daily Journal Corp. [S.C.], IHS Inc en RELX plc.

Over de afgelopen 12 maanden staat het aandeel Wolters Kluwer op een winst van circa 34 procent. De uitgeverijsector won dezelfde periode ruim 26 procent.

Historische koersen Wolters Kluwer afgelopen 10 jaar

Grafiekwolterskluwer

Het aandeel Wolters Kluwer wordt door 17 fundamentele analisten gevolgd. Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 34,79 euro. Dit is circa 7 procent minder dan de huidige beurskoers van 37,39 euro.

2016 beste, 2009 slechtste jaar

Wolterskluweraandeel

De bovenstaande matrix toont Wolters Kluwer 's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het jaar 2009 is (sinds 2008 gemeten) met een koersverlies van 40 procent het slechtste jaar. Het aandeel had haar hoogste rendement (48 procent) in 2016. Wie het aandeel in 2008 aankocht (koers destijds 22,48 euro) heeft nu een winst van 66 procent.

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 77,36 cent. Wolters Kluwer 's dividendrendement komt hiermee op 2,07 procent te liggen. Gemiddeld levert een aandeel in de uitgeverijsector levert een dividendrendement van circa 1,78 procent op.

Historische dividenden en dividendrendementen Wolters Kluwer

Dividendwolterskluwer

De grafiek hier boven toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividenduitkeringen behoorlijke stimulans voor beleggers

De dividenduitkeringen zorgden de afgelopen jaren voor een nog groter totaalrendement voor de beleggers. De belegger die sinds 2008 zijn aandelen heeft aangehouden staat nu op een winst van 66 procent.

De historische dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 3,96 per jaar aanzienlijk te noemen. De belegger die ieder jaar vanaf 2008 zijn dividenden herbelegd zou hebben heeft nu een royaal extra rendement van 39 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger behoorlijk zwaarwegend.

Analisten verwachten meer omzet

Morgen komt Wolters Kluwer met haar resultaten over het voorbije kwartaal. Over het huidige boekjaar komt de omzet volgens de analisten uit op 4,31 miljard euro. Dit is licht meer dan de omzet over 2015 toen de omzet 4,21 miljard euro bedroeg. De analisten rekenen voor 2016 op een nettowinst van 589 miljoen euro.

Over dit jaar wordt door het gros van de analisten, zoals gepolst door persbureau Thomson Reuters, een winst per aandeel van 2,03 euro verwacht. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 18,42 te liggen.

Kerncijfers sector uitgeverijen

Wolterskluweraandelen


De boekwaarde per aandeel ligt op circa 8,42 euro. Het aandeel noteert op factor 0,23 hiervan. De uitgeverijsector noteert momenteel met een CAPE (Shiller PE) van 18.62. Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Wolters Kluwer 's marktkapitalisatie 10,91 miljard euro.

Om 14.34 koerst het aandeel 0,01 procent hoger op 37,39 euro.

Dit komt neer op 23 maal het resultaat per aandeel over 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.