Morgan Stanley ziet perspectief voor Qualcomm

Het Amerikaanse Qualcomm is de grootste smartphonechipproducent ter wereld en genereert een groot deel van de winst via patentlicenties. De groei van het bedrijf in China was terug te zien in de meest recente kwartaalcijfers, die door de markt positief werden ontvangen en de koers heeft gestuwd maar volgens onder meer Morgan Stanley nog verder kan stijgen.

De koers van Qualcomm liep halverwege juli van dit jaar sterk op dankzij beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal en positievere ramingen voor het vierde kwartaal van het fiscale boekjaar.

Over het derde kwartaal, dat eindigde op 26 juni, steeg de omzet op jaarbasis met 3,6% tot 6,04 miljard dollar. Dit betekende daarmee het eerste kwartaal in een jaar tijd waarin Qualcomm geen dubbelcijferige omzetdaling rapporteerde. De nettowinst steeg op jaarbasis van 1,18 miljard dollar naar 1,4 miljard dollar, of van 73 dollarcent naar 97 dollarcent.

Qualcomm profiteerde met name van een toename in het aantal orders vanuit China, de grootste smartphonemarkt ter wereld. Dit vertaalde zich in hogere royaltybetalingen. Daarnaast wisten Samsung en diverse Chinese smartphoneproducenten marktaandeel af te snoepen van Apple , wat de omzet van Qualcomm heeft opgedreven.

Voor het lopende kwartaal, dat eind september afloopt, rekent Qualcomm op een omzet die uitkomt tussen 5,4-6,2 miljard dollar en een winst per aandeel van 1,05 dollar tot 1,15 dollar.

Weinig impact van Note 7

Op jaarbasis staat de koers van Qualcomm inmiddels ruim 25% hoger. De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft op 19 september desondanks zijn koopadvies voor Qualcomm herhaald met daarbij een koersdoel van 65 dollar.

De analisten wijzen op de problemen bij de Samsung Note 7, waarvan zij verwachten dat Qualcomm hier niet al te veel hinder van zal ondervinden wat betreft royaltybetalingen.

Qualcomm noteert momenteel op een koers-winstverhouding van 18,2 en biedt een dividendrendement van 3,4%.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.