Promotie voor Brunel, UNIT4, Dockwise en Spyker Cars

Vorige week maakte NYSE Euronext Amsterdam bekend dat er geen wijzigingen zullen plaatsvinden binnen de AEX -index. Wel zullen Brunel en UNIT4 worden toegevoegd aan de AMX -index, terwijl Dockwise en Spyker Cars in de ASCX-index terecht zullen komen. In dit artikel komen de aandelen uitgebreid aan bod.

Door onze redactie

Samenstelling
Een herziening van de beursindices heeft ertoe geleid dat Brunel en UNIT4 zullen worden toegevoegd aan de Midkap en Dockwise en Spyker Cars zullen worden opgenomen in de Smallcap. De samenstelling van de Largecap blijft ongewijzigd. De veranderingen zullen ingaan na het slot van de handel op vrijdag 17 september.

Door de promotie van deze aandelen is het interessant om die eens onder de loep te nemen. Deze aandelen komen namelijk door de wijzigingen nadrukkelijker in de spotlights van analisten te staan. Daarnaast zullen beleggers die een bepaalde index volgen de aandelen opnemen in hun portefeuille.

Brunel
Allereerst Brunel . De zakelijke dienstverlener is gespecialiseerd in de flexibele inzet van specialisten op de vakgebieden engineering, ICT , Legal, Finance en Insurance & Banking. Eind augustus presenteerde het concern haar resultaten over het afgelopen halfjaar, die voor analisten over het algemeen een teleurstelling waren. Toch blijven zij hoopvol over de komende periode, al zijn de taxaties voor het aandeel door enkele analisten de afgelopen periode wel neerwaarts bijgesteld.

Door de promotie naar de AMX -index mag aangenomen worden dat meer analisten het aandeel zullen gaan volgen. Momenteel staan er voor Brunel 7 koopadviezen, 1 houdadvies en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus zeer positief is. Het gemiddeld koersdoel voor het aandeel bedraagt 30,33 euro, wat een verwacht rendement oplevert van ongeveer 38%. Recent afgegeven koersdoelen lopen echter uiteen van 19 euro ( RBS ) tot en met 29 euro (ING), wat aangeeft dat analisten zeer verschillen over het opwaarts potentieel.

UNIT4
Aan het begin van 2010 stond softwareonderneming UNIT4 al bij veel analisten op de favorietenlijst. Sinds het begin van dit jaar is de koers gestegen van 17 euro naar een voorlopig hoogtepunt van bijna 20 euro halverwege de maand april, maar vanaf dat moment daalde de koers naar een niveau van circa 16,50 euro halverwege de maand juli. Vanaf eind augustus, toen UNIT4 met haar resultaten over het afgelopen halfjaar naar buiten kwam, is de koers in rap tempo gestegen naar het huidige niveau van circa 18,50 euro.

Analisten waren ten tijde van de publicatie van de halfjaarresultaten in hun nopjes. Het concern zag in deze periode de winst met meer dan 90% toenemen en heeft mede daarom haar verwachtingen voor 2010 opwaarts bijgesteld. Ook enkele analisten besloten hun taxaties voor het aandeel opwaarts bij te stellen.

Momenteel staan er voor het aandeel 10 koopadviezen en 1 houdadvies uit. Doordat geen van de analisten een verkoopadvies heeft afgegeven is de consensus voor het aandeel zeer positief. Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 22,89 euro, wat bij de huidige koers een verwacht rendement oplevert van ongeveer 23%.

Dockwise
Dockwise is één van de aandelen die de lege plek zal opvullen die is achtergelaten door de promotie van Brunel en UNIT4. Het bedrijf is wereldwijd één van de marktleiders op het gebied van het transport en de installatie van extreem grote en zware constructies. Dockwise kreeg dit jaar een notering aan de NYSE Euronext Amsterdam en analisten waren vrijwel direct gecharmeerd van het aandeel.

Er staan momenteel louter koopadviezen voor het aandeel uit, 5 in totaal. Hierdoor is de consensus extreem positief, maar dient wel opgemerkt te worden dat relatief weinig analisten het aandeel dus nog volgen. Hierin zal waarschijnlijk verandering gaan komen zodra het aandeel wordt opgenomen in de ASCX-index. Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 26,08 euro, wat een verwacht rendement oplevert van ongeveer 45%.

Spyker
De promotie van Spyker mag opmerkelijk genoemd worden. De producent van luxe sportwagens en tevens eigenaar van Saab moest recent nog een recordverlies meldden over het afgelopen halfjaar. Daarnaast moest het melding maken van een negatief eigen vermogen, maar door bepaalde afspraken te maken met NYSE Euronext Amsterdam hoeft het bedrijf vooralsnog niet plaats te nemen op het strafbankje. Topman Victor Muller stelt echter dat het bedrijf op schema ligt om binnen afzienbare periode winstgevend te worden en ziet dan ook weinig risico’s.

Analisten zien het vooralsnog niet in het aandeel zitten, al zijn er slechts 2 analisten die het aandeel actief volgen. Zij hebben beide voor het aandeel een negatief advies uitstaan, waardoor de consensus voor het aandeel ook negatief is. Door de promotie zullen waarschijnlijk meer analisten een advies over het aandeel gaan uitgeven, waardoor er meer te zeggen zal zijn over de consensus.