Aandeel ASML nu qua PE bij duurste Europese halfgeleiders

Het aandeel ASML koerst nu één de hoogste Shiller PE-ratio's van de Nederlandse aandelenbeurs. Momenteel wordt voor een aandeel nu circa 50 maal de gemiddelde winst per aandeel over de voorbije 10 jaar betaald. Hiermee noteert het aandeel fors hoger dan het gemiddelde Europese aandeel uit de producenten van halfgeleiders dat nu circa 19,49 maal de gemiddelde 10-jaarswinst per aandeel kost.

Kerncijfers Europese producenten van halfgeleiders

Andere Europese producenten van halfgeleiders die qua koers/winstverhouding behoorlijk aan de prijs zijn, zijn onder andere BE Semiconductor, ASM International en STMicroelectronics . We zien verder dat over het afgelopen jaar de Europese producenten van halfgeleiders gemiddeld 77 procent hoger staan. Zij deden het echter beter dan de Amerikaanse sector die 53 procent hoger staat. De Amerikaanse sector noteert met een CAPE-ratio van 39. De hoogte van CAPE-ratio lijkt niet perse verband te hebben met de koersrendementen want de hogere rendementen lijken niet gepaard te gaan met ook perse hogere CAPE-ratio's.

koersgrafieken

Gezien de de analistentaxaties zouden zowel de omzet als het nettoresultaat op het hoogste niveau in jaren uitkomen. Over dit jaar komt de omzet volgens de analisten uit op 8,19 miljard euro. De omzet zou volgens de verwachtingen van de analisten dit jaar dan het hoogste in haar bestaan zijn. Dit is fors meer dan de omzet over 2016 toen het concern 6,79 miljard euro verdiende.

Historische omzetten en resultaten ASML in beeld plus taxaties 2017

beurskoers

De meeste analisten gaan voor 2017 uit van een recordnettowinst van een 1,78 miljard euro. Over dit jaar houdt het bedrijf volgens de analistenconsensus een winst per aandeel van 4,14 euro over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 28,99 uit.

De consensus van het dividend ligt op 1,3 euro per aandeel. ASML 's dividendrendement ligt dus op 1,08 procent. Het doorsnee dividend van de producenten van halfgeleiders ligt op een schamele 0,19 procent.

Laatste koersdoelen rond de 143 euro

Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan en NIBC gaven onlangs adviezen voor het aandeel.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt ASML 's beurswaarde 51,36 miljard euro.

Historische koersen ASML voorbije 10 jaar

beurskoers asmlHet aandeel sloot vrijdag op 120 euro.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.