Acomo zeer aantrekkelijk

Vorige week woensdag werd bekend dat Amsterdam Commodities ( Acomo ) het Nederlandse King Nuts & Raaphorst overneemt, waarmee het zijn voedselactiviteiten uitbreidt. Analisten zijn erg te spreken over de deal en stellen dat deze de strategie van Acomo bevestigt en zal zorgen voor een fors hoger rendement voor aandeelhouders.

Door onze redactie

Versterking bestaande activiteiten
Acomo neemt King Nuts & Raaphorst over voor een bedrag van 18,4 miljoen euro. Het bedrijf is actief in de handel en distributie van noten en rijstcrackers. Door de overname versterkt Acomo de bestaande activiteiten in noten en gedroogd fruit. Daarnaast draagt de deal direct bij aan de winst per aandeel, aldus de handelsonderneming. Van de overnamesom zal de helft worden betaald uit eigen middelen en het restant met bankleningen.

Over 2009 boekte King Nuts een bedrijfsresultaat van 5,1 miljoen euro bij een omzet van 52 miljoen euro. Meer dan 60% van de omzet vloeit voort uit de export. Acomo neemt King Nuts over van Friesland Bank Investments en het management. Het vierkoppige managementteam zal na de overname actief blijven binnen het concern, dat momenteel 30 medewerkers in dienst heeft.

Acomo is dit jaar driftig op zoek naar overnamekandidaten, voortvloeiend uit zijn ‘Focus on Food’ strategie. In mei werd Van Rees en Red River Commodities overgenomen, die handelen in thee en zaden. In juni deed Acomo zijn minderheidsbelang in rubberonderneming RCMA Commodities van de hand.

Acomo realiseerde vorig jaar een omzet van 165 miljoen euro en een winst van 10,5 miljoen euro. Over de eerste helft van dit jaar bedroeg de omzet 129 miljoen euro, terwijl de winst over diezelfde periode toenam met 11% tot 4 miljoen euro, waarbij inbegrepen de twee maanden van de acquisitie van de thee- en zadenactiviteiten. King Nuts zal vanaf 1 oktober 2010 worden geconsolideerd in de cijfers van Acomo .

Aantrekkelijke deal
Analist Richard Withagen van SNS Securities stelt dat de overname van King Nuts erg aantrekkelijk is voor Acomo . Volgens de analist bevestigt de overeenkomst de strategie van Acomo om de voedselactiviteiten uit te breiden. Withagen wijst erop dat Acomo reeds actief is in noten en gedroogd fruit en dat er daardoor mogelijk synergievoordelen zijn te behalen.

Verder vindt de analist de voorwaarden aantrekkelijk en verwacht hij een rendement op de aankoop van meer dan 20%, waarbij de bijdrage aan de winst per aandeel wordt geraamd op 17 eurocent. SNS Securities heeft voor Acomo een accumulate-advies uitstaan met daarbij een koersdoel van 9,50 euro.

Stabiel
De koers van het aandeel was de afgelopen maanden redelijk stabiel, maar ten opzichte van een jaar geleden is de koers bijna verdubbeld. Stond de koers vorig jaar oktober nog rond de 4,50 euro, inmiddels is deze opgelopen tot 8,70 euro. Dit is vooral te danken door de forse stijging die de koers begin mei meemaakte naar aanleiding van de overname van Van Rees en Red River Commodities . De koers steeg destijds van ongeveer 5,80 euro naar bijna 7,50 euro.

Relatief weinig analisten volgen het aandeel, drie in totaal. Wel hebben alle drie de analisten een koopadvies voor Acomo uitstaan, waardoor de consensus zeer positief is.