Consensus over ASML blijft positief

De consensus over de Veldhovense fabrikant van chipmachines blijft ook na de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal positief. Op de beurs reageerden beleggers echter ontstemd en verkochten en masse hun aandelen. De meeste analisten zijn van mening dat de orderportefeuille van het bedrijf nog wel goed gevuld zal blijven en handhaven hun koopadviezen.

Analist Victor Bareno van SNS Securities handhaaft zijn koopadvies met een koersdoel van 17,50 euro. Bareno stelt dat de resultaten over het tweede kwartaal in lijn waren met de verwachtingen maar dat de verwachtingen voor de toekomst wat minder positief zijn. De analisten van Credit Suisse handhaven het koopadvies maar het koersdoel van 22 euro is onder herziening geplaatst. Het HOLT-DCF model wordt na de conference call van vandaag (woensdag 16 juli, red.) nogmaals herzien. Ondanks het neerwaartse risico van het aandeel blijft het aandeel op de kooplijst staan bij de Zwitserse zakenbank. Verwacht wordt dat de orderlijn sterk bezet zal blijven.

Analist Van den Oever van het Nederlandse beleggingsblad Beleggers Belangen zet het advies voor het aandeel terug naar houden. De resultaten van ASML waren niet eens zo heel slecht gezien de verkoop van de immersietechnnologie. Ook ASML zelft wijst op de sterke orderinstroom. Vanwege de voorzichtere vooruitzichten wordt het aandeel gedowngrade voor de lange termijn naar houden.

Door de gedaalde beurskoers daalt uiteraard ook ASML ’s koers/winst-verhouding. De forward P/E bedraagt momenteel 10,01 en dit is het laagste niveau in ASML ’s bestaan. ASML betaalt een laag dividend uit, door de lagere beurskoers is echter het dividendrendement nog niet hoger dan het risicovrije rendement. De presentatie van de resultaten over het derde kwartaal wordt op 15 oktober 2008 gehouden.