Ondanks overname blijft druk op DPA aanwezig

Afgelopen vrijdag kondigde DPA de overname aan van Nederlandse Interim Groep (NIG) en zal de financiering hiervan bekostigen middels het uitbrengen van nieuwe aandelen. Analisten vinden dat de uitzender een relatief hoge prijs betaalt en blijven mede daarom negatief over het aandeel, waardoor de druk voorlopig aanwezig blijft.

Door onze redactie

Overname
DPA neemt Nederlandse Interim Groep (NIG) over voor 10,42 miljoen euro in contanten en 12 miljoen euro in aandelen. De uitzender kiest ervoor om de overname te financieren door het doen van een emissie van 11,84 miljoen aandelen. De uitgiftekoers zal 1,50 euro per aandeel DPA zijn en de claimemissie wordt gegarandeerd door een aantal grootaandeelhouders, die goed zijn voor 66% van het huidig uitstaande aandelenkapitaal.

Wanneer de transactie is afgerond zal de resterende opbrengst van de claimemissie worden toegevoegd aan het werkkapitaal van DPA . In de aanloop naar deze afhandeling zal DPA op korte termijn een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) houden, die 42 dagen na de oproep van de bava zal worden gehouden.

DPA verwacht zelf dat de overname van NIG ervoor zal zorgen dat de groei van de detacheerder in de komende jaren zal versnellen, omdat het door de grotere omvang zijn kansen ziet toenemen voor het verwerven van nieuwe opdrachten. Het zal verder nog moeten blijken hoe hoog de synergievoordelen uiteindelijk zullen uitvallen.

Dure overname
Analist Teun Teeuwisse stelt dat DPA in totaal 40 miljoen euro op tafel legt voor NIG. Afgezet tegen de EBITA levert dat volgens de analist een zeer stevige multiple op, wat de aankoop duur maakt. Verder vindt Teeuwisse onduidelijk hoe groot de verwatering door de claimemissie zal zijn. Mede daarom hanteert de analist een sell-advies voor DPA met daarbij een koersdoel van 1,25 euro.

De combinatie DPA -NIG zou moeten resulteren in een van de grootste bedrijven in de Nederlandse uitzendsectoren Finance en ICT , aldus analist Frank van Wijk van SNS Securities. Hij concludeert dat DPA een relatief hoge prijs betaalt voor branchegenoot NIG. De analist komt tot dezelfde conclusie als zijn collega bij ABN AMRO, namelijk dat de totale overnamesom neerkomt op 40 miljoen euro. Dat komt overeen met 1,15 maal de omzet en circa 13 maal de EBITDA over 2009, wat volgens Van Wijk een relatief hoge verhouding is. Wel zou de combinatie erin kunnen resulteren dat DPA een positief EBITDA resultaat kan realiseren. SNS Securities heeft voor DPA een reduce-advies uitstaan met daarbij een koersdoel van 2 euro.

Consensus
De consensus voor het aandeel blijft nog altijd overwegend negatief door het feit dat analisten hun negatieve adviezen hebben herhaald. Er staan momenteel 1 houdadvies en 3 verkoopadviezen uit.

Verder hebben analisten koersdoelen uitstaan die fors onder de huidige koers van het aandeel staan. Dit onderstreept de verwachting van analisten dat de koers in de komende periode verder zal dalen. Dit lijkt slechts een kwestie van tijd, zeker doordat het bedrijf in de komende periode een claimemissie zal doen, wat zal zorgen voor druk op het aandeel.

Sowieso staat het bedrijf al enige tijd onder druk, wat voor een groot deel te wijten is aan de recessie. De omzet zakte over het eerste halfjaar van 2010 fors in, waardoor het nettoverlies over dezelfde periode uiteindelijk uitkwam op 2,5 miljoen euro. Met de overname van NIG kan DPA zijn resultaten weer verbeteren, maar de vraag die beantwoordt zal moeten worden is of het hiervoor niet een te hoge prijs heeft betaald.