Nieuwe koers voor DPA

Donderdag werd bekend dat de CEO van DPA per 1 juni zal vertrekken, wat voor diverse analisten als een verrassing kwam. De detacheerder zal zich gaan richten op schaalgrootte en rendement, maar analisten zijn er niet zeker van of de huidige strategie zal worden voortgezet. Mede daarom blijven zij vooralsnog bij hun eerder afgegeven taxaties voor het aandeel .

Door onze redactie

Vertrek CEO
CEO Roland van der Hoek zal per 1 juni 2010 zijn functie neerleggen bij DPA . Volgens beide partijen is het vertrek in goed overleg tot stand gekomen op een moment dat het concern in een nieuwe fase terecht is gekomen.

De voorzitter van de raad van commissarissen, Michel van Hemele, noemt het opstappen van Van der Hoek een wijs besluit. De commissarissen van DPA waren al langer ontevreden over het functioneren van de directie, zo blijkt nu. Eerder dit jaar moest financieel directeur Jan van Duijn al zijn functie per 1 maart neerleggen vanwege de onvrede bij de commissarissen.

Er zullen twee nieuwe bestuurders aantreden, te weten Martin Delwel en Max Boodie. Delwel zal de functie van operationeel directeur gaan bekleden, terwijl Boodie verantwoordelijk wordt voor commerciële zaken. Een nieuwe CEO is vooralsnog niet aangesteld, waardoor de eindverantwoordelijkheid door de twee nieuwe bestuurders zal worden gedeeld.

Schaalgrootte
DPA zal zijn focus gaan richten op schaalgrootte en rendement. Het zal daarbij vooral gaan om autonome groei, waarbij samenwerkingsverbanden niet uit de weg worden gegaan. Grote overnames staan vooralsnog niet op de planning, maar een reverse take-over wordt door DPA echter niet uitgesloten.

Een samenwerking met WR, waar een joint venture kortgeleden nog stuk liep, behoort nog steeds tot de mogelijkheden, maar een overname lijkt op dit moment niet waarschijnlijk volgens DPA .

Nieuwe start
Analist Frank van Wijk van SNS Securities stelt dat 3 topmannen voldoende zijn voor de grootte van het concern en de ambities om de kosten te verlagen. Toch kwam het terugtreden van Van der Hoek als een verrassing voor de analist. Aangezien de heer Delwel van buiten DPA is en de heer Boodie directeur is geweest van een consultancy service van DPA te weten Supply Chain, is het volgens Van Wijk onduidelijk of de huidige strategie zal worden voortgezet en of DPA nog steeds wil samengaan met WR.

Verder stelt de analist dat de goedkeuring van de aandelenemissie tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders DPA 9 miljoen euro aan middelen oplevert. Project Holland Fund heeft zich al gecommitteerd voor 7 miljoen euro, de resterende 2 miljoen euro zal via een achtergestelde lening worden omgezet in aandelen. Volgens Van Wijk zijn deze acties nodig om financiële ruimte te creëren voor toekomstige groei.

Door de aandelenemissie zal het risicoprofiel van DPA verbeteren, aldus de analist. Vanwege de onduidelijke strategie blijft de analist echter vooralsnog bij zijn reduce-advies en koersdoel van 2 euro.