DPA blijft in nood

Detacheerder DPA bracht begin deze maand zijn resultaten over het afgelopen jaar naar buiten. Het bedrijf moest wederom rode cijfers noteren vanwege onder andere een aanzienlijke daling van de omzet. Daarnaast is de overname van NIG inmiddels door de aandeelhouders goedgekeurd, waarmee zij akkoord gaan met een claimemissie. Analisten blijven vooralsnog negatief over het aandeel.

Door onze redactie

Negatief resultaat
DPA heeft 2010 afgesloten met een klein verlies, zo werd 3 maart duidelijk tijdens de presentatie van de jaarresultaten. De Nederlandse detacheerder zou eigenlijk zijn resultaten op 11 maart naar buiten brengen. Het nettoverlies over het afgelopen jaar bedroeg 5 miljoen euro, waar dit over 2009 nog een verlies was van 9 miljoen euro. DPA schrijft de lichte verbetering toe aan een hogere brutomarge en lagere bedrijfskosten. De brutomarge kwam uit op 20,4% tegen 18,7% een jaar eerder. Daarnaast daalden de bedrijfskosten in 2010 van 14,6 miljoen euro naar 12 miljoen euro.

Wanneer er rekening zou worden gehouden met de reorganisatielasten zou het verlies over 2010 uit zijn gekomen op 3,3 miljoen euro tegen een verlies van 4 miljoen euro een jaar eerder. Het afgelopen jaar moest DPA een aantal reorganisaties doorvoeren, waarvan het afscheid van een flink aantal dure bankzitters de belangrijkste is geweest.

Het EBITDA -verlies over 2010 kwam uit op 4,6 miljoen euro tegen een verlies van 5 miljoen euro een jaar eerder. Genormaliseerd voor reorganisatiekosten kwam dit resultaat uit op een verlies van 2,9 miljoen euro tegen een negatief resultaat van 3,7 miljoen euro in 2009. De omzet over 2010 daalde met 29,2% tot 36,3 miljoen euro, waarbij vrijwel alle divisies van DPA te kampen hadden met een grote omzetdaling.

Krediet
Halverwege vorig jaar overschreed DPA nog een convenant met IFN Finance en Deutsche Bank vanwege een debiteurenfinanciering en een krediet. Er waren echter geen financiële consequenties voor de detacheerder, maar het toont wel aan dat het bedrijf opereert op het randje van zijn financiële mogelijkheden.

Dit blijkt ook uit het feit dat DPA een claimemissie doet voor de overname van de Nederlandse Interim Groep (NIG). Doordat aandeelhouders op 9 maart de overname hebben goedgekeurd zal DPA voor de overname 23,84 miljoen gewone aandelen uitgeven, waarvan 12 miljoen worden uitgegeven aan de aandeelhouders van NIG en de overige aandelen door middel van een claimemissie aan bestaande aandeelhouders. De uitgiftekoers bedraagt 1,50 euro per aandeel.

Consensus
Voor het aandeel staan 3 verkoopadviezen en 1 houdadvies uit, terwijl geen van de analisten een positieve taxatie heeft afgegeven. Hierdoor is de consensus zeer negatief te noemen. Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 1,63 euro, hetgeen een negatief verwacht rendement oplevert van ruim 20%. Koersdoelen die zijn afgegeven begin dit jaar liggen wel in een forse bandbreedte. Waar de analisten van SNS Securities een koersdoel hanteren van 2 euro en daarmee een koersdaling voorzien van circa 2%, heeft ABN AMRO een koersdoel uitstaan van 1,25 euro en anticipeert daarmee op een daling van maar liefst 39%.

Naar aanleiding van de gepresenteerde resultaten hebben analisten vooralsnog vastgehouden aan hun eerdere taxaties, wat erop wijst dat zij al rekening hadden gehouden met een verlies over 2010. DPA zal pas als een van de laatste profiteren van een verbetering van de marktomstandigheden, iets wat duidelijk is geworden in de resultaten over 2010.