Imtech vaart wel bij analisten

Imtech maakte recent bekend dat het verschillende Europese opdrachten heeft verworven ter waarde van in totaal 40 miljoen euro. De opdrachten zijn erop gericht om de mobiliteit op snelwegen en in steden te vergroten. Daarnaast maakte het concern bekend dat het het Zweedse DIS Nordic AB overneemt. De consensus voor het aandeel blijft positief.

Acquisities
Vandaag (25 augustus, red.) maakte Imtech bekend verschillende Europese opdrachten te hebben verworven om de mobiliteit op snelwegen en in steden te vergroten. De contracten behelzen een totale waarde van 40 miljoen euro. De opdrachten zijn gerelateerd aan verkeersmanagement, signalering en sturing via internet in landen als Nederland, Groot-Brittannië en een aantal Oost-Europese steden.

Daarnaast werd bekendgemaakt dat het concern het Zweedse DIS Nordic AB overneemt. Er is geen overnamebedrag bekendgemaakt. Het snelgroeiende DIS zal de apparatuur van Imtech op de Zweedse markt gaan verkopen. Het concern heeft vooral een goede positie voor de verkoop aan Zweedse steden. Eerder (20 augustus, red.) maakte het concern al bekend de Duitse business intelligence specialist Stas over te nemen. In 2007 realiseerde Stas met 50 medewerkers een omzet van ruim 5 miljoen euro. De overname zal direct bijdragen aan de winst per aandeel.

Halfjaarcijfers
Op 14 augustus jongstleden werden de halfjaarcijfers over 2008 door Imtech bekend gemaakt. De periode werd betiteld als een uitstekend halfjaar.

Imtech wist in deze periode een nettowinst te behalen van 46,1 miljoen euro, een stijging van 31% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (EBITA) kwam uit op 82,9 miljoen euro, waar het een jaar eerder nog 62,1 miljoen euro bedroeg. De omzet nam toe met 16% tot 1,76 miljard euro.

De sterke performance wordt door Imtech toegedicht aan een toenemende vraag naar technologie en een breed portfolio. De omvang en kwaliteit van de orderportefeuille geven Imtech vertrouwen voor de toekomst. Deze liep op van 3,8 miljard euro tot 4,34 miljard euro aan het eind van 2007. Het concern ziet mede daarom de tweede helft van het jaar met vertrouwen tegemoet. Imtech handhaafde de in februari uitgesproken verwachting van een verdere groei van het bedrijfsresultaat in 2008.

Positieve stemming
De gepresenteerde cijfers waren over het algemeen genomen hoger dan analisten hadden verwacht. De toch al positieve consensus voor het aandeel wordt versterkt door recent afgegeven koopadviezen door de analisten CA Ceuvreux, Ageas Bank, SNS Securities en Beursexpres. In totaal staan er nu voor het aandeel 10 koopadviezen uit. Voor het aandeel worden geen houdadviezen afgegeven en slechts de analisten van Friesland Bank zijn negatief gestemd over het aandeel en hebben daarom een verkoopadvies afgegeven.

De koers-winstverhouding bedraagt op dit moment 14,25. Dit ligt hiermee op hetzelfde niveau als 2006 (14,26) en 2005 (14,33). In 2004 en 2006 lag de k/w/-verhouding respectievelijk op 18,80 en 18,66. De huidige k/w-verhouding van Imtech ligt in lijn van haar sectorgenoten Nedap (11,43), Melexis (12,22) en Docdata (13,13).